„Klubrádió
Megbeszéljük...

DK-szóvivő: Az Indexet használjuk megjelenésre, de hírhamisítókkal nem szívesen állunk szóba

11/01/2024 18:10

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője arra reagált, hogy a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc véleménycikket jelentetett meg a kormánypárthoz átállított Indexen. Az árnyékkormány oktatási minisztere arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy ha a Magyar Nemzettől vagy a Kossuth Rádiótól érkezne megkeresés, akkor ezen médiumoknak nem nyilatkoznának azok hírhamisító jellege miatt.

2024. január 11. Megbeszéljük-részlet (2024.01.11.) Barkóczi Balázs
13:42
00:00

A DK tartja magát azon kijelentéséhez, miszerint lábhoz tett fegyverekkel nem lehet harcolni az Orbán-rendszer ellen – mondta Barkóczi Balázs. "Minden felületet, ahol a Demokratikus Koalíció politikája, illetve a DK elnökének elvi alapvetései meg tudnak jelenni, azt használni kell" – utalt a párt szóvivője arra a véleménycikkre, amit Gyurcsány Ferenc a minap az Indexen jelentetett meg.

"Nekünk, mint a demokratikus ellenzék legnagyobb pártjának van egyfajta felelősségünk meghatározni azt, hogy tartalmilag mi az, ami összeköti a demokratikus ellenzéket" – fogalmazott a DK árnyékkormányának oktatási minisztere.

Barkóczi szerint a Gyurcsány-publicisztika arra mutat rá, hogy "az elmúlt 13 évben felépült egy olyan hatalomgyakorlási konglomerátum, amely önmagát keresztény Magyarországként definiálja, annak minden ellentmondásával együtt". Hozzátette, nem szabad engedni a Fidesznek, hogy kisajátítsa azokat a jelzőket, mint a "magyar" vagy a "keresztény". Ezzel szemben a DK pedig a polgári Magyarország programját adja meg – mondta.

A cikk születéséről Barkóczi azt mondta, hogy "Gyurcsány Ferenc leült a laptopja elé, kinyitott egy Word-dokumentumot, és leírta". A képviselő nem úgy ismeri a pártelnököt, mint aki felkérésre ír publicisztikát. Mint mondta, "az ilyen publicisztikákat az a felelősség motiválja, amit mi érzünk legnagyobb ellenzéki pártként". 

Arra a kérdésre, hogy ha a Kossuth Rádió vagy a Magyar Nemzet interjút kérne Gyurcsánytól, így fogalmazott: "Egyrészt nem tartom elképzelhetőnek ezt a lehetőséget, hogy a Kossuth Rádió, vagy a Magyar Nemzet bármikor ilyen felületet adna nekünk, másrészt pedig hírhamisítóknak nem szívesen szólal meg az ember."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Barkóczi Balázzsal
2024. január 11., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György