„Klubrádió
Szószátyár

Do you speak Quenya? Sprechen Sie Klingon?

6/07/2020 18:32

| Szerző: Klubrádió

Szokatlan témával jelentkezett a Szószátyár a július 8-i adásában, ezúttal a fikciós nyelvekről volt szó, elmerültünk Tolkien és a Star Trek univerzumában. 

2020. július 08. Szószátyár (2020. július 08., szerda 19:00)
48:32
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám Szerkesztők: Sugár Ágnes
Kálmán László vendége Horváth Csilla - szociolingvisztikával és uralisztikával foglalkozó nyelvész - volt, akivel mesterséges nyelvekről beszélgettek. Mesterségek nyelvek közé tartozik például az eszperantó, de ezúttal a művészeti célból létrehozott mesterséges nyelvekről lesz szó, azon belül is olyan fikciós nyelvekről, melyek szépirodalmi vagy filmtörténeti univerzumokban élő képzeletbeli népcsoportok beszélnek.

Ezek közül a legismertebbek és legrégebbiek a quenya/kvenya - ez Tolkien világában a tündék egyik nyelve -, illetve a klingon, amit Marc Okrand alkotott meg a Star Trek-filmekhez.

Tolkien enciklopedikus mértékű kidolgozottsággal hozta létre a tündék egyik nyelvét a quenyát. J.R.R. Tolkiennek nyelvészprofesszorként minden háttértudása megvolt a nagyszabású feladathoz, ő az, aki elsőként alkotott nemcsak fikcionális egy nyelvet, hanem komplett nyelvcsaládot is. Több tucat nyelvet teremtett, rettenetes alapossággal dolgozta ki a részleteket, a nyelvek egymáshoz való viszonyát, a nyelvek történetét, írásrendszereit, a szabályos hangmegfeleltetéseket; ezek nagyon komplex rendszerek. Az ő személyes kedvencei a tünde nyelvek voltak - de például törp nyelvet is kidolgozott -, de például a rohiroknak nem alkotott önálló nyelvet, hanem egy bizonyos óangol dialektust használt fel hozzá.

Tolkien minden akkoriban elsajátítható nyelvet megtanult az egyetemen, amit lehetett, finnül viszont nem tudott, mert nem fért hozzá, ezért az egyetemi könyvtárból szótárból kezdett finnül tanulni, a Kalevalát is forgatva hozzá. Végül ugyan finnül nem sikerült megtanulnia, de a Kalevala sok ötletet adott a történeteihez és a finn nyelv inspirálta a quenya nyelv létrehozásához. 

Íme egy részlet az adásból.

2020. július 09. Szószátyár-részlet (2020.07.08. Tolkien nyelve)
02:31
00:00

A klingonok egy a Star Trek sci-fi sorozatban szereplő harcias humanoid faj, akik számára a becsület a legfontosabb, büszkék, hagyományőrzők, erősek - és két szívük van. Genetikai adottságuk, hogy nem ismerik a félelmet.

Eredetileg 1979-ben halandzsa szöveggel mutatták be a klingont az egyik Star Trek filmben, de 1984-ben már egy nyelvészt kértek fel, hogy alkossa meg annak lingvisztikai alapjait, hogy hitelesebb legyen a nézőknek, de úgy, hogy a klingonok erőszakossága is megmaradjon és a színészek is ki tudják ejteni a szavakat.

A klingon nyelv a valódi világban a "kockák" között lett különösen népszerű - ismerős lehet az Agymenők sorozatból, melyben több szereplő is profin beszél klingonul. Egy magára valamit adó valódi Star Trek-rajongó (trekkie) tud valamennyit klingonul, melynek saját szótára is van.

Pennsylvániában létezik Klingon Nyelvi Intézet, melynek célja a klingon népszerűsítése, ennek eredménye, hogy 2018 óta a Duolingo nyelvtanító programjában más elérhető a klingon nyelv is, mely így hangzik egy ír férfi előadsásában, aki bemutatja a lakását a nézőknek.

Szószátyár
2020. július 8. szerda 19:00
Műsorvezető-szerkesztő: Kálmán László