„Zajlik
Esti gyors

Donáth Anna védője: Egészen valószínű, hogy politikai alapon dőlt el, kiket gyanúsítanak meg

5/09/2024 23:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Gyanúsítottként hallgatta meg csütörtökön Donáth Annát, a Momentum volt elnökét az ügyészség, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. Védője, Bárándy Gergely szerint az eljárás motivációja politikai, és ha ez így van, akkor a gyanúsítás nem törvényes.

2024. szeptember 05. Esti gyors - részlet 2024.09.05. Bárándy Gergely
06:18
00:00

Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, európai parlamenti képviselője, miután kijött a csütörtöki ügyészségi meghallgatásról, azt mondta, nem is tudja pontosan, hogy mivel vádolják.

Bárándy Gergely ügyvéd, Donáth Anna védője az Esti gyorsban elmondta: közölték a gyanút és a gyanú alapjául szolgáló „történeti tényállást”, csak azt nem látják, hogy amit mondanak, az hogy történt. A gyanú szerint a tömeg elkezdte tolni Iványi Gábor lelkészt a NAV-osok felé, és nekik ezért kellett intézkedniük. Viszont ennek az ügynek a gyanúsítottjai a közéletben ismert emberek (mások mellett Szél Bernadett, az LMP volt társelnöke és Gurmai Zita MSZP-s politikus), holott ez a dolog a sajtóhírek alapján úgy történhetett, hogy az egész tömeg tolta előre Iványit, tehát akkor miért csak egyeseket gyanúsítanak? – tette fel a kérdést.

Az egészen valószínű, hogy nem szakmai alapon dőlt el, kiket gyanúsítanak meg, hanem sokkal inkább politikai alapon – fogalmazott. Ezt nemcsak ők gondolják így, hanem az Európai Parlament szakbizottsága is, amikor megtette a jelentését – fűzte hozzá az ügyvéd. A jelentéstevő egy Marine Le Pen pártjához tartozó, mondhatni szélsőjobboldali politikus volt, teljesen más pártcsaládból, mint Donáth Anna, és mégis kétharmaddal megtagadta a parlament a képviselő kiadását.

Bárándy Gergely elmondta, azért tett panaszt védőként, a gyanúsítottól függetlenül is a gyanúsítás ellen, mert meglátása szerint az eljárás motivációja politikai, és ha ez így van, akkor a gyanúsítás nem törvényes.

Hozzáfűzte: lehet látni, mi történik Iványi Gábor egyházával, és azt, hogy most ő is gyanúsított. A védőnek is konstatálnia kell, hogy itt a védekezés nem csak a videófelvételek elemzéséről szól, hanem meg kell nézni azt is, hogy az ügyészség miért döntött úgy, hogy eljárást indít, mert ennek igenis van jelentősége.

Jelezte, a bíróságokat illetően jó tapasztalatai is vannak, eljárt már több olyan ügyben, ahol politikai érintettek vannak, és azt tapasztalta, hogy a bíróságok többségében pártatlanul igyekeznek eljárni.

Kettőtől nyolc évig terjed a büntetési tétele a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszaknak, ami általánosságban rendben is van, mert „nem szeretjük, ha rendőrt vernek a bűnözők”. Felhívta a figyelmet: éppen ez világít rá arra, hogy mi a különbség ehhez az esethez képest, ahol ilyesmiről szó sincs, egy több mint 70 éves embert „toltak rá néhány NAV-osra a tömegből”. Nem hiszi, hogy lett volna olyan jogalkotó, aki arra gondolt volna, hogy ezt a törvényi tényállást ilyen esetekre alkalmazzák bármikor is – fogalmazott Bárándy Gergely.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. szeptember 5., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Dési János