„Ki
Klubdélelőtt

Donáth Lászlóra emlékeztünk

13/07/2024 08:37

| Szerző: Kun Zsuzsa

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A 68 éves korában elhunyt Donáth László evangélikus lelkésztől búcsúztunk az e heti Klubdélelőttben.

2024. július 13. Klubdélelőtt (2024. július 13., szombat 09:00)
155:45
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00: A 77-es szám mesterszám, ha lehet hinni a számmisztikában, jelentése: kreatív gondolkodás. Wolf Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, dzsesszzongoristát a 77. születésnapján köszöntjük, és hogy ennek a kreativitásnak ne legyen híján, az idei évben nagy eseményre készül. A Zeneakadémián két különleges szerzeményét mutatják be, az egyik A Reckless Requiem, középpontjában, nem a mindenek felett ítélkező Isten, hanem az életet szerető ember áll.

10.00: Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Érdemes- és Kiváló Művész 1978-ban robbant be a köztudatba Verdi Otellójából készült operafilmmel. Ő volt Desdemona, olyan nagyságok mellett énekelt, mint Simándy József és Melis György. A film zenéjét Ferencsik János vezényelte. Így indult a karrierje. Idén a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

10.45: Búcsúztunk Donáth László evangélikus lelkésztől, volt országgyűlési képviselőtől, 1989-ben részt vett a Történelmi Igazságtétel Bizottság kegyeleti bizottságában, valamint alapító tagja volt a Magyar-Zsidó Kulturális Egyesületnek. Ugyanebben az évben az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjává is választották. Hirtelen halála sokunkat lesújtott, Donáth László 68 éves volt.  

 
Donáth László 
 
Budapest, 2014. október 3. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

11.00: Kiss Mari Jászai Mari-díjas színésznő már négy évesen a deszkákon állt és éneklésével elbűvölte szülőfaluja közönségét. 1975-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, pályáját a Madách Színházban kezdte, csakhogy közbeszólt a szerelem! Angliába ment filmrendező férjével. Nemsokára hazajött és belevetette magát újból a munkába. 2024-ben Psota Irén-díjat kapott, és az idei év elhozta számára Lise Meitner osztrák-svéd fizikus szerepét is A Díj című színdarabban.

 
Kiss Mari
Jászai Mari-díjas magyar színésznő.
Wikimedia Commons
 

11.30: T. Balogh László 1990-től a világ egyik legjelentősebb fotóügynökségének, a Reuters Hírügynökségnek a fotóriportere.  A Reutersnél eltöltött idő alatt nyolc olimpiáról tudósított, közel egy évet töltött háborús övezetekben, képei a világ vezető lapjaiban jelentek meg. Sportfotósként nemzetközi tekintélyre tett szert, vízilabdát senki nem fényképez nála jobban. Ott volt a magyar válogatott vízilabdacsapat minden egyes olimpiai győzelmén. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2024-ben T. Balogh Lászlót életműdíjjal jutalmazta.

A teljes adát a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2024. július 13. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa