„Zajlik
Reggeli gyors

Elemző: Nincs stabil, pozitív momentum a magyar gazdaságban

7/08/2024 10:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bár a munkaerőpiac jól teljesít, növekednek a bérek, a lakosság elővigyázatosságból nem költi el a többletjövedelmét – véli Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

2024. augusztus 07. Reggeli gyors - részlet 24.08.07. Virovácz Péter
11:34
00:00

A magyar gazdaság 2024 első negyedévében rövid fellendülése után a második negyedévben a GDP 0,2%-kal csökkent az előző három hónaphoz képest. Az 1,5%-os éves szintű növekedés ellenére az előzetes növekedési adat csalódást keltő belső keresletre utal, és a törékeny fellendülés elsődleges hajtóereje a szolgáltatások voltak – derül ki az ING friss elemzéséből, amely szerint a kormány 1,8-2,2%-os előrejelzésénél is alacsonyabb lehet a bővülés 2024-ben.

„Az elmúlt pár negyedév folyamán azt láttuk, hogy volt egy jó negyedév, pozitív adat, aztán jött egy stagnálás, vagy visszaesés, tehát nincs stabil, pozitív momentum a magyar gazdaságban” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, aki aggasztónak nevezte a tendenciát.

Az alapfolyamatokat gyengének tartja, ami miatt nem tud nőni a magyar gazdaság. A legfontosabb kérdés a belső folyamatok minősége, bár elemzők hajlamosak külső tényezőket okolni emiatt. Most azonban azt látjuk, hogy a belső tényezők jelentik a gondot. „Nincsen fogyasztás és nincsen beruházás a magyar gazdaságban, és ennek viszonylag egyszerű okai vannak. Bár a munkaerőpiac jól teljesít, növekednek a bérek, a lakosság nem költi el a többletjövedelmét, mert óvatos. Az elmúlt pár évben megtanulták, hogy egyik pillanatról a másikra jöhet valamiféle gazdasági sokk, legyen az világjárvány, háború, energiaválság, élelmiszerinfláció” – mondta, hozzátéve, hogy a háztartások nagyjából 60 százaléka egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. „Ez nem az a helyzet, amikor 10 százalékos bérnövekedés után megrohamozzák a kasszákat és elkezdenek mindent felvásárolni.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán (Részlet a képből)

Reggeli gyors/interjú Virovácz Péterrel
2024.08.07., szerda 7:45
Riporter: Para-Kovács Imre