„Zajlik
A lényeg

Elkeseredett állóháborúra lehet számítani Ukrajnában

15/03/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

Egyre jobban lelassulnak a hadműveletek az ukrán nagyvárosok, így Kijev, Harkiv, Mariupol, Odessza és más települések környékén, amelyek elfoglalása hatalmas emberi és anyagi áldozatok árán lenne csak lehetséges az orosz haderő számára. Az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási gondokkal küzd, akadozik az élelmiszer-, a lőszer- és az üzemanyagutánpótlás, egyes helyeken a katonák napokig nem jutottak élelemhez. Ezzel párhuzamosan egyre több a dezertálás és egyre többen adják meg magukat az ukránoknak. Erről fogságba esett orosz katonák, köztük lelőtt felderítő repülőgépek személyzetének tagjai is beszámoltak egy Kijevben tartott sajtóértekezleten.

Egyes ukrán hadifogságba esett orosz katonák pedig arról a dermesztő fejleményről számolnak be, hogy az orosz hadsereg a frontvonal mögött záróosztagokat, egyfajta „halálbrigádokat” állított fel, hogy megakadályozza a visszavonulást vagy a dezertálást. A záróosztagok egyszerűen lelövik azokat a saját katonákat, akik megfutamodnak vagy megpróbálnak elmenekülni. Ezt a gyakorlatot még Joszif Sztálin parancsára vezették be a második világháborúban a szovjet Vörös Hadseregben, hogy megakadályozzák a visszavonulást. A zárosztagok katonái parancsot kaptak, hogy lőjenek le mindenkit, aki megpróbál elmenekülni. Most hasonló eseményekről számolnak be fogságba esett orosz sorkatonák, akiket a nyilvánvalóan propaganda céllal készített ukrán videókon szólaltatnak meg, de egyúttal lesújtó képet fest az orosz hadsereg súlyos morális válságáról. A besorozott kiskatonáknak egyszerűen nincs kedvük meghalni Putyin értelmetlen háborújában.

Az oroszok ukrajnai agresszióját több katonai szakértő is a „rajtaütések háborújának” nevezte. Ennek lényege, hogy az ukrán hadsereg nem a határvidéken szállt szembe a technikai és számbeli fölényben lévő orosz csapatokkal, hanem hagyták őket előre törni a nagyvárosok felé, amiket viszont nem lehet harckocsikkal és páncélosokkal elfoglalni, ezeket igazi erődítésekké alakították. (A csecsenföldi háború még élénken él az orosz katonai vezetők emlékében, amikor szabályos utcai mészárlásba torkollott, amikor beküldték az orosz harckocsikat Groznij utcáira.) Az ukrán nagyvárosokhoz vezető utakon viszont a jobb helyismerettel rendelkező kisebb ukrán osztagok súlyos veszteségeket tudnak okozni a széthúzódott orosz konvojoknak. Egy ilyen rajtaütés videóját ette közzé a szélsőjobbos milíciákból önkéntes területvédő alakulattá avanzsált Azov-ezred egyik videója. Ezen az látszik, hogy egy falu utcáján az ukrán védők lövészpáncélosa több lövéssel is eltalálja és megsemmisíti az oroszok egyik BMP típusú lánctalpas lövészpáncélosát. A videót nyilvánvalóan az ukrán harci morál erősítése érdekében tették nyilvánossá.

Ezt a harci videót, amit az ukrán szélsőséges Azov-ezred katonái tettek közzé. Egy ukrán lövészpáncélos a fedélzeti gépágyúval semmisíti meg az oroszok egyik BMP lövészpáncélosát.

(Kiemelt kép: tüzérségi támadásban megsemmisült társasház Harkivban 2022. március 13-án. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij)