„Klubrádió
Esti gyors

Elnöki ügy – Dési János jegyzete

3/01/2022 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Jól jellemzi ezt a rezsimet: Bűnben fogant elnökség, na és. A jog itt azé, aki megműveli. A cél, hogy minden hatalom, pénz a kis vezető kezében maradjon.

2022. január 03. Esti gyors-részlet (2022.01.03. Dési János jegyzete)
03:45
00:00
Az orbánista országgyűlés rövidesen úgynevezett köztársasági elnököt választ. Hogy ki lesz az illető, az majdnem mindegy, hiszen szerepe arra szorítkozik majd a protokolláris feladatokon túl, hogy hűen szolgálja az orbáni rezsimet. Ha kormányon maradnak, ne akadályozza a hatalom tökéletes koncentrációját, az önkormányzatok tönkretételét, a jogállamiság maradékának eltüntetését, a média rabigába hajtását, és persze a lopást, lopást, lopást. (Innen is gratulálunk Tiborcz Istvánnak, hogy már bankja is van.) Ha az ellenzék nyer, az úgynevezett köztársasági elnök szerepe felértékelődik, hiszen minden közjogi eszközzel akadályoznia kell majd az új hatalom működését. Azt, hogy ezt egy morcos úr teszi, aki mindig úgy néz ki, mint aki vackorba harapott, vagy egy kedvesen mosolygó, Orbán-fülbevalós hölgy, nagyjából mindegy.

De azért jegyezzük fel, hogy a Fidesz azért választhat most elnököt még az országgyűlési választások előtt, mert idejében bedobott egy jogi trükköt, és ezzel előrecsalta a parlamenti elnökválasztást. Ugyanis, ha minden az eredeti menetrend szerint történik, már az új parlamenté lenne a választás joga – ahol egyáltalán nem biztos a fideszes többség.

A megoldás pofonegyszerű. Áder Jánost 2012 májusában választották meg először, tehát 2017 májusában kellett volna újra. De a választás két hónappal előrehozták 2017 márciusára. Ezzel ugyan Áder mandátuma két hónappal csökkent, de cserébe még ez a parlament választhatja meg most az utódját.

Végülis minden törvényes – már amennyiben törvényesnek nevezzük a joggal való folyamatos manipulációt a hatalom megtartása érdekében. Mondhatnánk, az új államfő megválasztása – azaz az, hogy Novák Katalin most Orbán kegyéből elnök lehet egy joggal való visszaélés eredménye. Rendben is van, hiszen, jól jellemzi ezt a rezsimet. Bűnben fogant elnökség, na és. A jog itt azé, aki megműveli. A cél, hogy minden hatalom, pénz a kis vezető kezében maradjon.

Amúgy jól mutatja az új elnök mozgásterét, hogy pár hete kiderült, a Pegasus nevű kémszoftverrel megfigyelték, lehallgatták Áder külön testőrségének a tagjait – minden valószínűség szerint magát az elnököt is ezen az úton. Már a külön testőrségre is azért volt szükség, mert a TEK-féle pretoriánus gárda kicsit túl kíváncsinak tűnt az elnök programjaival kapcsolatban. Felvetődik, hogy Ádert lehallgatni nem tartozhat a világ legizgalmasabb feladatai közé – dehát az ilyesmi szolid figyelmeztetés, hogy hékás, te úgy táncolsz, ahogy mi fütyülünk. És jelzés az új elnöknek, hogy mit várnak tőle, mennyire bíznak majd meg benne is.

De hát miért pont az elnöknek lenne jobb? Szem a láncban, még ha aprócska szem is.

Ja, és ma nyolcvan éves Sólyom László. A legjobbakat kívánjuk neki. És csak afféle tanulságként jegyzem meg, hogy ő azért lehetett elnök, mert az akkori baloldali és liberális szövetségesei képtelenek voltak megállapodni egy közösen elfogadható elnökjelöltről. Egymás aspiránsait ügyesen kinyírták, legalább ennyi sikerült nekik is. Így futhatott be Sólyom. Tanulságként mára elég is ennyi.

Dési János jegyzete a 2022. január 3-i Esti gyorsban hangzott el.