„Zajlik
A lényeg

Évtizedek óta nem látott méretű fogolycsere zajlott Oroszország és a Nyugat között

2/08/2024 12:42

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Amerikai összegzés szerint a nagyszabású fogolycsere-egyezség 24 embert érintett, köztük 3 amerikai állampolgárt.

Az amerikai állampolgárok egyike Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal újságírója, akit tavaly tartóztattak le Jekatyerinburgnál egy hadiüzem közelében, és akit kémkedés vádjával július közepén 16 év börtönre ítéltek. Szintén kiszabadult 5 év oroszországi fogság után Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos, akit szintén kémkedés vádjával ítéltek el.

Az Egyesült Államok szerint mindkettőjüket alaptalanul és rosszhiszeműen börtönözték be az orosz hatóságok. Rajtuk kívül oroszországi börtönökből 3 német állampolgár is visszanyerte szabadságát, valamint politikai okokból bebörtönzött 8 orosz ellenzéki aktivista és egy ügyvéd. A fogolycsere részeként egy további német állampolgárt fehéroroszországi börtönéből engedtek szabadon.

2024. augusztus 02. A lényeg (2024.08.02.) Csernyánszky Judit riportja az Oroszország és a Nyugat között zajló fogolycseréről
01:50
00:00

Vladimir Putyin valódi bűnözőket, kémeket, egy csalót és egy gyilkosságért elítélt ügynököt tudott elcserélni bűncselekményeket el nem követő politikai elítéltekre, például nyugati újságírókra – mondta a Klubrádió által megkérdezett Oroszország-szakértő, aki szerint az orosz politika kommunikációs szempontból jobban tudott profitálni a fogoly cseréből, mint a nyugati.

Fogolycsere a Nyugat és Oroszország között
 
Fogolycsere a Nyugat és Oroszország között
 
Moszkva, 2024. augusztus 2. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején. A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal, a végrehajtás részleteit a török hírszerzés (MIT) szervezte meg. Hét országból összesen 26 embert adtak át egymásnak a felek az ankarai Esenboga repülőtéren.
Fotó: Mihail Voszkreszenszkij / MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Voszkreszenszkij
 

Bendarzsevkij Anton úgy véli, hogy valószínűleg Kreml most mindenkit hazavitt a nyugati börtönökből, aki fontos volt nekik, de azért továbbra sincsenek biztonságban Oroszország és Belarusz területén azok, akiknek az elfogásából az orosz állam esetleg később profitálhat, a most szabadon engedett foglyok közül a Wall Street Journal 16 év börtönre ítélt munkatársa egyértelműen ilyen volt.   

Bendarzsevszkij Anton hozzátette, hogy mostanra már biztos, hogy eredetileg Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető is része lett volna a cserének. 

2024. augusztus 02. A lényeg (2024.08.02.) Bendarzsevszkij Anton az Oroszország és a Nyugat között zajló fogolycseréről
01:19
00:00

Az Európai Unió számára megkönnyebbülést jelent, hogy Törökország segítségével számos politikai foglyot, köztük uniós polgárokat engedtek szabadon Oroszországban és Fehéroroszországban – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Fogolycsere a Nyugat és Oroszország között
 
Fogolycsere a Nyugat és Oroszország között
 
Andrews légitámaszpont, 2024. augusztus 2. Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal újságírója érkezik az Andrews légitámaszpontra 2024. augusztus elsején. A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal, a végrehajtás részleteit a török hírszerzés (MIT) szervezte meg. Hét országból összesen 26 embert adtak át egymásnak a felek az ankarai Esenboga repülőtéren.
Fotó: JIM LO SCALZO / MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: a szabadon bocsátott aktivistákat, emberijogvédőket és újságírókat "az orosz és fehérorosz rezsimek" politikai okokból, igazságtalanul üldözték, majd börtönözték be, és tűrhetetlen körülmények között tartották fogva. A politikai foglyokat és mindazokat, akiket még mindig igazságtalanul tartanak fogva orosz és fehérorosz börtönökben, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani – szögezte le az uniós diplomácia vezetője.