„Zajlik
Megbeszéljük...

Bottoni: Ha a két nagy tömb összecsap, akkor a hidat fogják először felrobbantani

1/08/2024 18:17

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Tévút, hogy Orbán Viktor a Kelet és a Nyugat között igyekszik közvetítő szerepet betölteni, miközben Magyarország problémáit figyelmen kívül hagyja – mondta Stefano Bottoni a Megbeszéljük című műsorban.

2024. augusztus 01. Megbeszéljük-részlet (2024.08.01.) Stefano Bottoni
20:29
00:00

Stefano Bottoni történész az elmúlt 14 évből nem emlékszik olyan Orbán-beszédre, ami olyan mértékben rugaszkodott el a magyarországi valóságtól, mint a miniszterelnök idei tusványosi felszólalása.

Az, hogy Orbán Viktor a belföldi problémák helyett inkább a változó világhelyzetre fókuszált a beszédében, azt az elképzelését támasztja alá, miszerint Magyarország a két blokkosodó világgazdasági csoportosulás, a Kelet és a Nyugat között próbál egy közvetítői szerepet betölteni – vetette fel a műsorvezető.

"Egy diplomata barátom nemrég azt mondta, hogy a híd szerep nagyon jó, de amikor háború van, azt próbálják meg elpusztítani elsőként" – reagált Stefano Bottoni.

Bár Magyarország önkéntesen a nyugati intézményrendszerhez tartozik, a kormány ezt szabotálja évek óta. Ugyanakkor az Oroszországnak vagy Kínának tett szívességek nem képezik egyenrangú barátság alapját. Orbán mostani beszéde egy olyan elképzelt nagyhatalmi státusból fakad, amelynek kialakulásában a menekültválság, illetve a Trump '16-os felemelkedése játszott jelentős szerepet – mondta a történész. 

Bottoni hozzátette, bár az orbáni retorika hídként aposztrofálja magát a Kelet és a Nyugat között, ha nagyon élesedik a helyzet, akkor a hidat fogják elsőként felrobbantani.

Elég csak visszagondolni Jugoszláviára, ami szintén elevickélt Kelet és Nyugat közt, mindenkivel bizniszelt, ám amint megváltozott a geopolitikai helyzet, akkor egyszerűen senkinek sem kellett – emlékeztetett a történész.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Stefano Bottonival
2024. augusztus 1., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György