„Zajlik
A lényeg

Újabb békekonferenciát akar Ukrajna

1/08/2024 13:34

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Közben már technikai csődbe került az orosz invázió sújtotta ország, mivel felfüggesztette külföldi adóssága törlesztését.

A novemberre tervezett ukrán békekonferenciára Oroszországot is meghívnák – mondta el Volodimir Zelenszkij a LeMonde-nak adott interjúban. Az elnök szerint a békekötéshez alapvetően szükség lesz Ukrajna területi integritásának helyreállítására, ami "nem csak fegyverrel lehetséges.” Kitért arra, hogy ha "az ukrán nép is akarja,” szóba kerülhet a területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet – tette hozzá.

Ukrajnának fel kell készülnie az esetleges Trump-elnökségre, ami a korábbi támogatásoknál is változást hozhat – mondja Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.

2024. augusztus 01. A lényeg (2024.08.01.) Kaiser Ferenc
01:14
00:00

Technikai csődbe került Ukrajna, miután felfüggesztette külföldi adóssága törlesztését. Volodimir Zelenszkij államfő már aláírta a hitelek visszafizetését augusztus 1-től október 1-ig szüneteltető határozatot. A kijevi kormány tárgyalásokat folytatott le a hitelezőivel korábban, hiszen látták, hogy valószínűleg nem fogják tudni kifizetni az aktuális törlesztőrészleteket – emlékeztet Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Aki szerint Ukrajna egyre inkább rá fog szorulni  a nemzetállamok segítségére, az sem kizárt, hogy az IMF-hez kell majd fordulniuk, hogy vissza tudják fizetni majd az adósságukat.

2024. augusztus 01. A lényeg (2024.08.01.) Németh Dávid
00:52
00:00