„Klubrádió
Reggeli gyors

„Ez a Magyarország nem lehet része Európának”

20/11/2020 12:06

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Miért jó az országnak, amit Orbán Viktor tesz? Na erre a kérdésre nincs válasz és a miniszterelnök ezért áll vesztésre – mondja Róna Péter.

2020. november 19. Megbeszéljük - részlet 20.11.19. Róna Péter
15:20
00:00

Az Európai Unió számára Magyarország és Lengyelország nem kihívás, a vétók nem fogják megingatni a közösséget. Így látja Róna Péter közgazdász, jogász, oxfordi egyetemi tanár. Az EU támogatottsága a lakosság körében erős, érdekes, hogy még az Egyesült Királyságban is. A problémát most az okozza, hogy nincs meg az a jogi mechanizmus, szabályrendszer, amivel a magyar és a lengyel kormányt jobb belátásra lehetne bírni. Politikusok, kutatók kérdezik –idézi fel Róna Péter-, hogy miért jó Magyarországnak, amit Orbán csinál. Erre pedig nincs válasz. Kompromisszumot kötnének a nyugati vezetők, de nincs miért, mert nincs valódi érdekellentét Magyarország és a többi tagállam között. Csak egy érthetetlen politikai magatartás van, amit nem is lehet komolyan venni. Az EU nem fog szétesni, de ez a Magyarország nem lehet része Európának.

A kiutat Róna Péter szerint már megtalálta az Unió, ha nem lesz új költségvetés, akkor tovább megy a régi, méghozzá a jogállamisági követelményekkel, leválasztják a helyreállítási csomagot, ami óriási összeg. Tehát az a helyzet, amit Orbánék okoztak, nem tartalmi válság, csupán formai megoldásokkal is kezelhető.

Szó volt a beszélgetés első részében Amerikáról is, arról, hogy miként lehet nyilvánvaló hazugságokkal emberek tízmillióit megtéveszteni ott is. Róna Péter szerint Donald Trump azért kerülhetett hatalomra, mert főleg a kontinens belsejében lévő államokban régóta erősödött a vadnyugati szellem. A fegyverek felhalmozása, az erőszak terjedése, a szélsőjobb erősödése erre utalt. Anarchista, államellenes eszmék jöttek ismét elő. Ezek miatt a tendenciák miatt az Amerikai Egyesült Államok jövőjét inkább lehet pesszimista módon látni, mint az Európai Unióét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Beliczay László

Megbeszéljük / Interjú Róna Péterrel
2020. november 19., péntek 16:15
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás