Fenntarthatóbb-e a hazai?
21/09/2024 20:30
| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió
Szeptember 21-e Gróf Széchenyi István születésnapja, a Magyar Termék Napja. Ami remek apropó, hogy foglalkozzunk ezzel a témával fenntarthatósági szempontból is.
Fenntarthatóság és digitalizáció – ez a két szempont az, ami a fogyasztást jelenleg a leginkább meghatározza. A digitalizáció széles árukínálatot, gyors készletpótlást, a funkcionális élelmiszerek előállítását jelenti, míg a fenntarthatóság az egészségtudatosságot, a termékek származását és eredetiségét, a környezetvédelmi szempontokat, a szezonalitást, a beszerzési hely beszerzéshez viszonyított közelségét és a vegyszermentes termelést rejti magában. Utóbbi szempontok leginkább akkor érvényesülnek, ha helyi biogazdaságokból vásárolunk, és akkor is teszünk a fenntarthatóságért, ha a Magyarországon előállított termékek közül válogatunk.
Az Ember a Földönben Csonka Andrást is megkérdeztünk, hogy ő milyen szempontok szerint vásárol, és ha már Magyar Termék, a diy rovatban felelevenítettük, hogyan kell a magyar tej dobozából zsebkendőtartót hajtogatni.
2024. szeptember 19. csütörtök 14:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata és Bartus Marci