„Köszönjük
Ember a Földön - Nemes Takách Katával és Bartus Marcival

Fenntarthatóbb-e a hazai?

21/09/2024 20:30

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Szeptember 21-e Gróf Széchenyi István születésnapja, a Magyar Termék Napja. Ami remek apropó, hogy foglalkozzunk ezzel a témával fenntarthatósági szempontból is.

2024. szeptember 19. Ember a Földön - Nemes Takách Katával és Bartus Marcival (2024. szeptember 19., csütörtök 14:00)
50:31
00:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata, Bartus Marcell Szerkesztők: Kerekes Borbála
Miért jobb hazait választani? Mennyire tudatosak a magyar vásárlók? Mikor kaphat valami Magyar Termék minősítést? Mi a különbség a Magyar Termék, a Hazai Termék és a Hazai Feldolgozású Termék között? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén beszélgettünk a témáról az Ember a Földönben Benedek Eszterrel, a Magyar Termék nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

Fenntarthatóság és digitalizáció – ez a két szempont az, ami a fogyasztást jelenleg a leginkább meghatározza. A digitalizáció széles árukínálatot, gyors készletpótlást, a funkcionális élelmiszerek előállítását jelenti,  míg a fenntarthatóság az egészségtudatosságot, a termékek származását és eredetiségét, a környezetvédelmi szempontokat, a szezonalitást, a beszerzési hely beszerzéshez viszonyított közelségét és a vegyszermentes termelést rejti magában. Utóbbi szempontok leginkább akkor érvényesülnek, ha helyi biogazdaságokból vásárolunk, és akkor is teszünk a fenntarthatóságért, ha a Magyarországon előállított termékek közül válogatunk.

Az Ember a Földönben Csonka Andrást is megkérdeztünk, hogy ő milyen szempontok szerint vásárol, és ha már Magyar Termék, a diy rovatban felelevenítettük, hogyan kell a magyar tej dobozából zsebkendőtartót hajtogatni.

Ember a Földön
2024. szeptember 19. csütörtök 14:00
Műsorvezetők: Nemes Takách Kata és Bartus Marci