„Klubrádió
Reggeli gyors

Fertő tó: természetpusztítás állami pénzért

31/08/2021 09:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miközben Fertő tó partjára tervezett luxusszálló építésének leállítását kérik az UNESCO mellett más szervezetek is, hatvan hektárnyi nádast taroltak le, mely terület egy részét már le is betonozták. Rodics Katalin a Greenpeace szakértője szerint a kormány a szervezetet vádolja természetkárosító tevékenységgel.

2021. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet 21.08.31. Rodics Katalin
06:32
00:00

Hatvan hektár nádast taroltak le a Fertő tó partvonalán, amelynek nagy részét le is betonozták hatalmas luxusszálló beruházás keretén belül. Ráadásul Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy semmiféle természetkárosító hatása nincs.

12 teniszpálya, egy műfüves futballpálya, 16 apartmanház, egy 100 szobás négcsillagos luxusszálloda, 880 férőhelyes parkoló, többszintes látogató központ, hotel kemping, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadására képes kikötő épül 60 hektáron az UNESCO által is bírált beruházás keretén belül a Fertő tónál. A beruházást Mészáros Lőrinc cége végzi. Az állami pénzből finanszírozott beruházás azon kívül, hogy versenyhátrányt okozhat a környék panzióinak és a szállodáinak, komoly természetvédelmi kockázatot is jelent.

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője szerint mindezt néhány kilométerrel arrébb a természet tönkretétele nélkül is meg lehetett volna valósítani. Érthetően a helyi, illetve az ország nagy tavai környékén élő lakosokkal együtt Orbán Viktor miniszterelnöknek írt a szervezet levelet. Az Orbán Viktor szignójával ellátott válaszban az állt, hogy "itt semmiféle természetpusztítás nem történik".

Egyúttal a Greenpeacet megvádolta azzal, hogy veszélyeztetik a fészkeikbe visszatérő fecskéket. Noha a szervezet pontosan azért távolította el a hálókat a cölöpházak aljáról, hogy a fecskék fészket tudjanak építeni alatta. Ma már tiltott a fecskék fészkeit leverni, ezért az illetékesek úgy gondolták, bölcs dolog, ha hálót feszítenek a cölöpökre, így fecskék nem tudnak odafészkelni. Ezzel azonban tovább csökkent a fecskék amúgy is egyre fogyatkozó fészekrakó területe. Így ez az akadály is elhárult, hogy elbontsák a cölöpházakat, ami azóta meg is történt.

 
Fertő tó Fotó:Facebook
 

Az ilyen beruházások rendszerűen állami területen, állami pénzből valósulnak meg, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

A lakókon kívül a Világörökség titkársága is felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsák le a rombolást.

Az előrejelzések szerint ilyen vízfogyatkozás mellett 2050-re az ország kétharmada annyira kiszárad, hogy nem lehet majd termelni sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalinnal
2021.08.31., kedd 7:40
Riporter: Dési János