„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gulyás: szélsőjobb a kormány, a baloldalon a sor

9/07/2019 18:22

| Szerző: Klubrádió

Nincs azonnali, egyszerű megoldás az Orbán-rendszer által okozott problémákra, a kárvallottjainak és a pártoknak kell együttműködniük. A társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése a fő cél, és mivel a kormány szélsőjobboldali, baloldali szemléletre van szükség – mondta Gulyás Márton aktivista.

2019. július 09. Megbeszéljük / részlet, Gulyás Márton (2019.07.09.)
12:29
00:00

Bolgár György a Megbeszéljük keddi adásában folytatta új sorozatát, ezúttal Gulyás Mártont kérdezte arról, milyen módon lehetne fogást találni az Orbán-rendszeren. Az aktivista ezzel töltötte az elmúlt éveit, tüntetések, politikai, videós újságírás, leleplező riportok és még sok más tevékenység formájában.

Gulyás Márton azt mondta: nem egy-egy ember erőfeszítései lehetnek képesek egy ilyen rezsim hatalmát gyengíteni, viszont az elmúlt kilenc év számos olyan ellenállási gyakorlatot termelt ki, amelyre lehet építeni. Kiemelte a kilakoltatások elleni küzdelmet, élőláncokat, amelyeket civil aktivisták szerveztek; ez egyébként bevitte a lakhatás kérdését a politikába, az előválasztáson is foglalkozott vele minden jelölt.

Azt mondta: a társadalmi csoportoknak kell koalíciót kötniük; a rabszolgatörvény elleni tiltakozások idején ez látszott is, a szakszervezetek, ellenzéki pártok és egyetemi hallgatók között, de mivel nem lehetett hatni a hatalomra, visszaszorult a tiltakozás munkahelyi szintre. 

Ezek a szerveződések sporadikusak, nem feltétlenül tudnak egymásról; lehetne sorolni a Magyar Tudományos Akadémia dolgozóitól a közmunkások érdekvédelmééig – ha nem képesek koalíciókat kötni, akkor nem lesznek alkalmasak arra, hogy a hatalmat jobb belátásra bírják, sem arra, hogy magukat megmentsék az elsöpréstől. De ha felismerik az érdeküket, akkor is nagyon nehéz megszervezni, mivel erőforrásszegény a környezet és represszíven működik a rezsim.

Az októberi önkormányzati választásokon, ha sikerül áttörést elérnie az ellenzéknek, elindulhatnak olyan politikai kezdeményezések, amelyek helyben megtörhetik az egypártrendszert, és nagyon fontos lenne, hogy ebbe bekapcsolódjanak, akiknek most súlyosan sérülnek az érdekei. Nagyon nem mindegy, hogy például a főpolgármester-jelölt a pártelitekre támaszkodik, vagy civil csoportokra, akik cserébe megkövetelik tőle a bérlakásprogramot, amire teljesen jogos igény lenne, hiszen a lakbérek, lakhatási költségek megfizethetetlensége "társadalmi katasztrófa".

Gulyás Márton a Fideszről és a Mi Hazánkról:

Bolgár György azt a kérdést tette fel: a legsúlyosabb problémák, úgy tűnik, önmagukban nem elegek ahhoz, hogy  a magyar társadalom azt mondja, ebből elég: mi kell tehát, hogy összeadódjanak? Gulyás Márton szerint ennek három aspektusa van. Az első rögzíteni magát a problémát, a társadalmi egyenlőtlenségek mértékét: a kormányzat kivonja a forrásokat a közszolgáltatásokból, az oktatásból, egészségügyből, magas személyi és alacsony társasági adót vezet be, leegyszerűsítve tehát kedvez a multiknak, a tőkének és nem kedvez a bérből és fizetésből élőknek. Mivel szélsőjobboldali a kormány, szerinte a baloldalnak kell szerveződnie.

A második, hogy nem ellenfélként kell tekinteniük egymásra az Orbán-rezsim kárvallottjainak, hanem érdekegységben és a politikai pártokkal is együttműködve. Ezután harmadikként jöhetnek a technikai kérdések, hogy ki hol induljon, mi legyen a listás és egyéni jelöltállításokkal, és így tovább. Ezeknek az erőfeszítéseknek oda kell vezetniük, hogy az ellenzéki mandátumok 100 fölött legyenek, mivel akkor a kormánypárt mindenképpen tárgyalásra kényszerülne, amire az elmúlt kilenc évben nem volt példa.

Nem baj, ha összetettek a válaszok, csak legyenek precízen kidolgozottak és minél több szereplő tudjon azonosulni velük, meg kell találni az érdekek közös pontjait – mondta.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Korábban is volt már vendégünk Gulyás Márton, akkor arról Szénási Sándorral beszélgettek arról, hogyan lehet lebontani az Orbán-rendszert.

Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube-csatornájára, és nem marad le a videós anyagainkról sem!

FELIRATKOZOM:

Megbeszéljük...
2019. július 09., kedd 16:00
Műsorvezetők: Bolgár György

 

 

 

Gulyás Márton filmje a kamupártokról: