„Klubrádió
Reggeli gyors

Gy. Németh: Kényszermegállapodás, einstandolták a színházakat

8/04/2020 14:46

| Szerző: Klubrádió

Aláírták a megállapodást, amelynek értelmében a főváros 12 színházából 7-et „einstandol” a kormány – mondta Gy. Németh Erzsébet. Ez a főpolgármester-helyettes szerint azért alakulhatott így, mert Orbán Viktor a tavaly őszi önkormányzati választások után úgy döntött, nem nyeli le a békát. 

2020. április 08. Reggeli gyors / részlet, Gy. Németh Erzsébet (20.04.08.)
07:34
00:00

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter aláírta a megállapodást a fővárosi színházakról. Azt mondta: a főváros 12 színházából 7-et „einstandol” a kormány, de ebben a megállapodásban még nem úgy szerepel a felügyelőbizottságok helyzete, ahogy ezt módosítaná a nemrég benyújtott törvénytervezet, amely szerint ötfős felügyelőbizottságok lennének, amelyekben a miniszternek (tehát a kormánynak) lenne többsége. 

Gy. Németh Erzsébet jelezte: 1990 óta a színházakat az állam és a fővárosi önkormányzat közösen finanszírozta, viszont ezek önkormányzati színházak voltak, és az állam nem kezdeményezte, hogy ha már beletesz pénzt, megmondja, ki legyen az igazgató, milyen darabokat játsszanak, és így tovább. Orbán Viktor az október 13-i önkormányzati választások után viszont úgy döntött, hogy nem nyeli le a békát, bele fog ebbe szólni, az állam magának követeli a jogot, hogy ő döntsön a színházakban – fogalmazott a DK-s politikus.

Közölte: ez kényszermegállapodás a főváros részéről. De van néhány olyan passzus a megállapodásban, hogy egyik fél sem szól bele a színházak napi munkájába (hogy milyen rendezők, milyen színészek dolgozzanak), a főváros ezt eddig is betartotta, bízik benne, hogy a kormány se cselekszik ezzel ellentétesen. Azért is, mert ezt a megállapodást Gulyás Gergely mellett egy másik miniszter, Kásler Miklós is aláírja. Reméli, hogy a városban van annyi ereje a szabad kultúrának, hogy ezt meg tudja akadályozni, ő pedig „nagyon hangosan kiabál”, ha ennek a legcsekélyebb nyomait is meglátja.

Gy. Németh Erzsébet azt is mondta: le a kalappal a színházak és a színészek előtt, úgy tudja, hogy szigorúan az online térben tartanak próbák, kisebb klipek, zenei darabocskák készülnek, ezeket lehet is látni az interneten. A Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kezelésébe került egymilliárd forintos alapról is kérdeztük a főpolgármester-helyettest, aki szerint nagyon korrekt megoldás lenne ebből támogatni a munka nélkül maradt színészeket. A főváros annyit megtesz, hogy akik egy-egy darabra szerződtek és nincs más jövedelmük (például nem szinkronizálnak), őket kifizeti a válság hónapjai alatt is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Gy. Németh Erzsébet/Facebook

Reggeli gyors
2020.04.08. 07:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre