„Zajlik
Esti gyors

Hadházy a Magyar Péter-féle hangfelvételről: Tíz-tizenegy éve is voltak hasonlóan súlyos ügyek, mégis ugyanott tartunk

20/06/2024 22:58

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük arról, hogy az ügyészség megszüntette a nyomozást Magyar Péter hangfelvételének ügyében. Megemlítette a trafikmutyiról készült felvételt és a volt NAV-os Horváth András dossziéját, és jelezte: az a kérdés, hogy miért tartunk még mindig ugyanott. Szerinte amíg a rendszert nem támadja az ellenzék, amíg "csak jajgatunk és búsongunk", addig semmi nem változik, talán csak újabb tíz év múlva megint megrökönyödünk, hogy mi van itt.

2024. június 20. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (24.06.20.)
08:56
00:00

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel készített hangfelvétel ügyében. A felvételt Varga volt férje, Magyar Péter készítette 2023 januárjában. Varga itt arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzathatták a rájuk vonatkozó részeket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Az ügyészség szerint Varga Judit a hangfelvételen csak pletykákat osztott meg, az ügyiratokat senki nem manipulálta, és Völner Pált 2021 tavaszán még nem figyelmeztethették a nyomozásról.

Amikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük erről az Esti gyorsban, úgy fogalmazott: „biztos, hogy nem lepődtem meg, és nagyon csodálkoznék, ha valaki meglepődött volna”. Azon is őszintén csodálkozott, amikor Magyar Péter azt ígérte, hogy ezen bizonyíték hatására majd izzítják a hajtóműveket és kivándorolnak miniszterek.

Felidézte, hogy tizenegy éve, Szekszárdon hangfelvételt és bizonyítékokat mutatott a trafikmutyiról. Azt hitte, hogy azt nem lehet megúszni, de az ügyészség arra jutott, hogy amiről ő beszámolt, az nem frakcióülés volt, csak folyosói beszélgetés, ráadásul el is késett róla.

Sok cinizmus volt az ügyészség csütörtöki szövegében is. Azt közölték, hogy nem semmisült meg semmilyen bizonyíték a Völner-Schadl ügy nyomozásánál, és ebben még igazuk is lehet. Ugyanis nem kell fizikailag megsemmisíteni semmit, egyszerűen nem kell abba az irányba nyomozni, ahol valami kínos ügy lenne, mint például a Tóni-Barbara-Ádám-szál, vagy ha találnak valamit, azt elsüllyeszteni a fiók mélyére.

Várható volt, hogy az ügyészség hasonló érveket vet be, mint a kormány médiája, ez a két lába van ennek a hatalomnak, a cinikus ügyészség és a cinikus propagandagépezet, ezek együtt dolgoznak – mondta. A Varga Juditot érintő „pletykálkodós” kitételre úgy reagált: ha baj van, akkor senki sem szent nekik, Varga Judit meg pláne, aki „a valóságban sem volt szent” szerinte.

A nyilvánosságra hozott záródokumentumban Hadházy szerint leírják, hogy miért mondott valószínűleg igazat Varga Judit, és leírják, hogy mikor Schadl letartóztatása előtt berendelte Rogán Antal Völner Pál a Karmelitába, onnantól kezdve a volt államtitkár teljesen máshogy beszélt, tanúk szerint is szólhattak neki, de az ügyészség ezt „nagy naivan” annyiban hagyta. Mint ahogy Nagy Ádámot, Rogán Antal kabinetfőnökét se vádolták meg semmivel, és azok a pécsi egyetemi tanárok is vidáman oktatnak tovább, akik vizsga nélkül aláírták az indexét.

Szóba került, hogy egy NAV-nyomozó beszélt a Gattyán Györgyhöz köthető nyomozásról a Partizánban, amire Hadházy megjegyezte: ennek is megvolt az előzménye, tíz éve a szintén volt NAV-os, „zöld dossziés” Horváth András talán még súlyosabb ügyekről is beszámolt bizonyítékokkal, a kérdés, hogy miért tartunk még mindig ugyanott. Megismételte, hogy amíg a rendszert nem támadja az ellenzék, amíg „csak jajgatunk és búsongunk”, addig semmi nem változik, talán csak újabb tíz év elteltével megint megrökönyödünk, hogy jé, milyen ez a rendszer.

Hadházy Ákos kérdésre válaszolva megemlítette, hogy „az új ellenzéki párt” mindent megtesz, hogy indítsák el az európai uniós pénzeket. Miközben azt gondolja, ha valami értelme volt az általa is végzett tényfeltáró munkának, az az, hogy EU-ban lássák, hogy az ő pénzükkel tartja fenn Orbán a rendszerét, és a mostani hangfelvétel is azt mutatja, hogy amíg nem csatlakozik az ország az európai ügyészséghez, addig egy eurócentnek sem szabadna érkeznie.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. június 20., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály