„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy Ákos egyértelműen zsarolásnak tartja Sztojka viselkedését, de szerinte nem lesz nyomozás ebben az ügyben sem

5/01/2022 21:04

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt feljelentést tesz, miután Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztérium alá tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy hangfelvétel szerint szerződéseket ajánlott azoknak a roma képviselőknek, akik "bekerülnek a körbe", azaz "megfelelően szavaznak". A cél Farkas Félix megválasztása volt. A független parlamenti képviselő az Esti gyorsban beszélt az ügy hátteréről.

2022. január 05. Esti gyors-részlet / Interjú, Hadházy Ákos - 2022.01.05.
08:48
00:00
Egy BM-tisztségviselőnek semmilyen joga nincs, hogy fizetéseket ajánljon "megfelelő" politikai munkáért, illetve ennél még durvább, amikor Sztojka azt mondja, hogy ő belügyminiszteri alkalmazottként tudja, hogy a roma képviselők közül ki hova megy, ki mit csinál és kivel beszél. Ez teljesen egyértelműen zsarolás – mondta Hadházy Ákos.

A feljelentést néhány napon belül megtesszük, de nincs kétségem afelől, hogy a magyar rendőrség azt fogja mondani, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Sztojka zsarolta volna a roma képviselőket. Nyilvánvaló, hogy ha Nyugat-Európában egy ilyen hangfelvétel nyilvánosságra kerülne, akkor ott a hozzá tartozó miniszter azonnal lemondana – tette hozzá a politikus.

A képviselő szerint a kormány hallgatása is sokat mond, ez a Fidesz kommunikációs stratégiája: ne beszéljünk róla, hallgassunk! A magyar sajtó még megmaradt független képviselőinél lehet erről beszélni, de természetesen a fideszes propagandagépezet ezt az ügyet is elhallgatja.

A tét "csak" egy parlamenti mandátum, amin jelen pillanatban a Fidesz 2/3-a múlna. Nem véletlen, hogy a Polt nem fogja le Volnert, Simonkát vagy Boldog Istvánt – mondta az ellenzéki parlamenti képviselő.

Ebben a történetben a legborzalmasabb, hogy ehhez az Alkotmánybíróság simán asszisztált, ugyanis a Roma Önkormányzat először nem Farkas Félixet, hanem egy ellenzéki képviselőt jelölt volna roma önkormányzati jelöltként az országgyűlési választásokra, de az AB mondvacsinált okokkal megtámadta, majd villámgyorsasággal megsemmisítette az eredeti határozatot. Ezek után pedig a megismételt választáson Sztojka Attila zsarolásának hatására a fideszt kiszolgáló Farkas Félixet választották meg – részletezte a teljes folyamatot Hadházy Ákos.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors - interjú Hadházy Ákossal
2022. január 05., szerda 18:39
Műsorvezető: Szénási Sándor