„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Offshore helyett alapítványokba szervezi ki a Fidesz a közvagyont

18/02/2022 09:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel lényegében ellenőrizhetetlenek az alapítványok a magyar szabályozás miatt, egyszerűbb oda kiszervezni a közpénzt – mondta Hadházy Ákos független képviselő.

2022. február 18. Reggeli gyors - részlet 22.02.18. Hadházy Ákos
10:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybank elnök fia lakik abban az 1,3 milliárd forintra taksált villában, amelyet a Magyar Nemzeti Bank alapítványa a Magyar Nemzeti Banktól hozzájuk került pénzből vásárolt – állította Hadházy Ákos képviselő egy olyan fotó alapján, amit Matolcsy Ádám tett ki magáról.

A független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak beszámolt arról a kalandos útról ahogy a villát előbb a Magyar Nemzeti Bank alpítványa vette meg 2015-ben, azzal az indokkal, hogy kutatóintézetet létesítsen az épületben. Néhány év múlva eladták, most papíron Matolcsy Ádám barátjának Felis nevű magántőkealapjának érdekeltségébe tartozik.

Ezt követően jutottak el Hadházyhoz olyan Instagramra feltöltött fotók, amelyeken a speciális ablakok ugyancsak speciális elrendezése alapján a villa a politikus a villa belterét véli felismerni. Az Instagram-fiók pedig Matolcsy Ádám feleségéhez tartozik. Matolcsy Ádám azóta elismerte, hogy lakott a villában, és a későbbiekben is tervez ott tartózkodni, de hangsúlyozta, hogy csak kedvezményesen bérelte az épületet. 

"A beruházás önmagában is érthetetlen és felháborító volt" – mondta Hadházy. Hozzátette, ezek a mesés vagyonok úgy keletkeztek, hogy a jegybank a svájci frank adásvételének árkülönbözetét használta fel luxuscikkek felvásárlására.

Az alapítványok kiválóan alkalmasak az offshore kiváltására, véli a politikus, hiszen minden itt van az orrunk előtt, nem egy idegen országban rejtik el vagyonukat a kormány tagjai, hanem alaptványokon keresztül bocsátják kormányközeli személyek rendelkezésére, hiszen az alapítványok pénzügyeit nem lehet egyszerűen ellenőrizni.

Megjegyezte, kormányváltás esetén olyan törvényt kell hozni, amellyel az alapítványok is átvilágíthatókká válnak, és akkor az elveszett pénzek nyomára akadhatunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgatahatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.02.18., péntek 7:41
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert