„Klubrádió
Reggeli gyors

Hamarosan áshatnak az oroszok Pakson

10/06/2020 10:14

| Szerző: Klubrádió

A tervezés nem erőssége az orosz félnek, a magyar hivatal tartaná magát a józan észhez, és ekkor lép a kormány. Engedély nélkül is el lehet kezdeni az atomerőmű építését.

2020. június 10. Reggeli gyors - részlet 20.06.10. Szabó András
10:02
00:00

Látszólag semmi komoly. Csak ásnak néhány futballpályányi, 20 méter mély gödröt, kicsit betonozgatnak, támfalakat húznak fel, szilárdítgatják a talajt, bár itt úgyse lesz földrengés. Lényeg, hogy induljon a munka. S miután az Orbán-kormány rendeletet módosított, indul is. Arról persze alig esik szó, hogy itt nem egy gombfocipályát alapoznak, hanem egy atomerőművet. A munkának már az első előtti műveleteit is alaposan meg kell tervezni szigorú előírások szerint, és számos helyen kell véleményeztetni, engedélyeztetni. Talán nem véletlenül. Ez a magyar kormányt láthatóan nem érdekli.

Szabó András, a Direkt 36 munkatársa hosszú ideje követi Paks 2 előkészítésének történetét. A titkolózás miatt ez nem könnyű, de vannak árulkodó jelek arról, hogy kik, mely cégek kapnak egy-egy részmegbízást, illetve milyen jogszabályokat módosít a hatalom.

Süli János sajtótájékoztatója
 

A Roszatomnak rendkívül fontos, hogy bebizonyítsa: tud atomerőművet építeni az uniós szabályoknak megfelelően is. Finnországban és Magyarországon próbálkoznak. Eddig annyi derült ki, hogy megtervezni sem képesek egy atomerőművet európai szinten. Már a rajzasztalon sem működik a dolog, határidőre biztosan nem. Hogy mégis mutassanak valamit, belefognának bizonyos földmunkákba, mondván, hogy azok úgysem fontosak és legalább haladnak valamivel. A Roszatom e törekvését a jelek szerint elfogadta Süli János tárca nélküli miniszter, aki egyébként szakember, tehát ismernie kellene a kockázatokat.

Az Országos Atomenergia Hivatal ragaszkodik az előírásokhoz, a biztonsághoz, amennyire csak lehet. Az újságíró úgy tapasztalta, hogy a hivatal őrzi függetlenségét, nehezen enged a kormányzati nyomásnak, vitatkozik. Viszonylagos biztonságban van, hiszen a téma érzékeny, az Európai Unió is figyel és vannak jogai, de más nemzetközi szervezetekre is lehet támaszkodni. Az OEH tehát vizsgálja, elemzi a terveket és csak akkor ad létesítési engedélyt, ha mindent rendben talál.

Azzal, hogy a kormány megengedi a Roszatomnak a munka elkezdését, egyértelműen enged az orosz félnek. Ezzel lehetővé teszi, hogy az, a számára hátrányos feltételeket megváltoztassa. S ami talán a legsúlyosabb: az Orbán-kormány ezzel a döntésével az engedélyezés előtt elvégzett munkából adódó minden felelősséget átvállalt a Roszatomtól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.10. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre