„Zajlik
Esti gyors

Hann Endre: 50 év alatt már egyértelműen a Tisza Párt vezet

18/09/2024 23:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Hann Endre, a Medián ügyvezetője legutóbbi, szeptember eleji kutatásukról elmondta: korábban is megfigyelhető volt az a generációs különbség, hogy a fiatalabbak elfordultak a Fidesztől, de eleinte ezen a 30 alattiakat értették, aztán az elmúlt egy évben, az európai parlamenti választásnál is már 40 körül volt ez a határ, amely mostanra 50 év körül húzható meg.

2024. szeptember 18. Esti gyors - részlet 2024.09.18. Hann Endre
06:55
00:00

A szeptember elején, a HVG megbízásából készült Medián-felmérésből az derül ki, hogy csak minden negyedik ember szerint mennek jó irányba a dolgok, és a lakosság többsége kormányváltást szeretne, csupán 36 százalék akarja a kormány maradását. Valamint az is, hogy milyen a Tisza Párt és a Fidesz támogatottsága egyes társadalmi rétegekben.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője az Esti gyorsban azt mondta: nagyon szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség, még mindig a kormánypárt vezet, de már csak néhány százalékponttal. Miből adódik ez? – tette fel a kérdést. Majdnem minden társadalmi csoportban erősödött a Tisza Párt, de nem egyenlő mértékben. Az életkori dimenziót emelte ki, mert bár korábban is megfigyelhető volt az a generációs különbség, hogy a fiatalabbak elfordultak a Fidesztől, de eleinte ezen a 30 alattiakat értették, aztán az elmúlt egy évben, az európai parlamenti választásnál is már 40 körül volt ez a határ, amely mostanra 50 év körül húzható meg. Tehát 50 alatt egyértelműen már a Tisza Párt vezet – jelentette ki. Úgy folytatta: ez igaz Budapesten is, jelentős fölényben van a Tisza Párt, szeptemberben 38 százalékon állt Magyar Péter pártja és 26-on a Fidesz; persze ez a nagy különbség nem terjed ki az ország többi részére. Általában szorosabb a verseny, a Fidesz vezet, és ez különösen igaz a kisebb településeken. A korábban széttöredezett ellenzék helyett egy kihívó kezd kiemelkedni.

A Fidesz a legfeljebb 8 általánost végzettek között igen nagy előnyben van, míg a diplomásoknál kétszerese a Tisza támogatottsága a Fideszének (36 százalék a 18-cal szemben). Hann Endre jelezte, ezt kevésbé szereti hangsúlyozni, mert bár fontos tény, nagyon ingerült reakciókat vált ki a kormánypárti közönség és politikusok részéről, mintha azt akarnák sugallni, hogy a kormánypártra csak a kevésbé iskolázottak szavaznának. Hozzátette, ezek a dimenziók összefüggnek egymással, például azért, mert a kisebb településeken jellemzően alacsonyabb az áltagos végzettség.

Ha mindez így van, akkor hogy vezethet a Fidesz? – tette fel a kérdést műsorvezetőnk. Egyre csökken a vezetés – reagált Hann Endre. Hozzáfűzte: a kormányváltást akarók között sokan vannak olyanok, akik nem mennének el szavazni, vagy nincs pártjuk, nem tudják, melyik pártra szavazzanak. Ha végső döntésre kerül sor, ők könnyen lehet, hogy – ha elmennek szavazni –, akkor inkább az ellenzéket választják majd – tette hozzá a szakértő.