„Zajlik
Megbeszéljük...

Hann: Budapesten egyértelműen megelőzte a Tisza Párt a Fidesz-KDNP-t

12/09/2024 00:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

„Itt egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi” – mondta a Tisza Párt feltörésével kapcsolatban Hann Endre, a Medián ügyvezetője. Így lehetséges, hogy Budapesten egyértelműen megelőzte a Tisza Párt a Fidesz-KDNP-t.

2024. szeptember 11. Megbeszéljük - részlet 24.09.11. Hann Endre
15:13
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, míg a Fidesz támogatottsága az EP-választás óta minimálisan csökkent, addig Magyar Péterék támogatottsága 9 százalékponttal nőtt. Azaz a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik. A DK drámai zuhanásban van, a Medián által mért júliusi, 9 százalék feletti eredményhez képest alig vannak 3 százalék felett, a Mi Hazánk pedig 7-ről 4 százalékra esett vissza ugyanebben az időszakban.

„Az én feltevésem az, hogy azért valamit mindenképpen veszített a Fidesz” – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Hann Endre, a Medián ügyvezetője. Sejtését arra alapozza, hogy a Mi Hazánk támogatottsága is csökkent, és mivel e párt irányából az átjárás jellemzően a Fidesz felé megy. Tehát a Fidesz csak úgy tudta támogatottságát valamelyest szinten tartani, hogy a Mi Hazánktól vett el szavazókat. Hangsúlyozta, ez részéről csupán spekuláció. Azt azonban nem lehet tagadni, hogy jellemzően az ellenzéki pártoktól von el szavazókat a Tisza Párt.

„Itt egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi” – mondta, hozzátéve, hogy a Demokratikus Koalíció, amelynek ellenzéki pártként nagy ambíciói voltak, az EP-választáson 8 százalékos teljesítményükhöz képest a mostani 3 erőteljes visszaesés.

Megjegyezte a felmérés részletes adatai a jövő héten megjelenő HVG-ben jelennek majd meg. Néhány információt azonban elárult: „Budapesten egyértelműen megelőzte a Tisza Párt a Fidesz-KDNP-t”.

Azzal kapcsolatban, hogy más ellenzéki pártok estek, Hann kifejtette, a választók soha nem igazodnak tökéletesen a pártok által képviselt értékekhez, lehet az általuk favorizált párttól eltérő véleményük, bizonyos témákban. „Akik ma a Tisza Pártra szavaznak, az esélyes ellenzéki pártot keresik” – mondta, hozzátéve, hogy ezek a választók most nem főként a politikai ideológia alapján döntenek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hann Endrével
2024.09.11., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György