„Zajlik
Reggeli gyors

"Harris mulatott Trump képtelen kijelentésein"

12/09/2024 12:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Felkészülten jelent meg az elnökjelölti vitán Kamala Harris, és míg ő összeszedetten, ellenfele, Donald Trump gyakran vöröslő fejjel beszélt. Nagy Gábor, a HVG vezető szerkesztője szerint Harris olyan politikusként mutatkozott be, aki alkalmas arra, hogy az Egyesült államok elnöke legyen.

2024. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet 24.09.12. Nagy Gábor
10:55
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Kamala Harris és Donald Trump (magyar idő szerint) szerda hajnali elnökjelölti vitájának pontos végeredményét a szerdán megjelenő közvélemény-kutatások igazolják majd, ettől függetlenül azonban a kedd esti összecsapás nyertesének Kamala Harris tűnik.

„Valóban, Trumpot leszámítva mindenki azt mondja, hogy Kamala Harris nyerte ezt a vitát” – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Nagy Gábor külpolitikai újságíró. A HVG vezető szerkesztője szerint azt, hogy ennek milyen hatása lesz a közhangulatra, nagyjából egy hét múlva derül majd csak ki a részletes kimutatások alapján.

Hangsúlyozta, 2016-ban három elnökjelölti vitát tartottak, és a felmérések szerint mindhármat Hillary Clinton, a demokrata jelölt nyerte, az elnökválasztást mégis Donald Trump nyerte meg. A mostani elnökválasztás azonban „minden ízében egyedi”, ezért a közvélemény-kutatóknak is nagyon nehéz megmondani, mi történik.

Annyiban mindenképp változott a helyzet, hogy Kamala Harris bemutatkozott Amerikának – mondta, hozzátéve, hogy Joe Biden alelnökeként nem kapott igazán sok feladatot, inkább olyan hírek érkeztek, hogy nem jól beszél, nem jön ki a stábjával. Épp ezért különösen fontos volt ez a vita Harris számára. Harrisnek meg kellett mutatnia, alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Trump ugyan fegyelmezettebb volt a kampánygyűlésein, mint szokott, de most beszorult a feszült, ideges, csak lózungokban beszélő, bosszútól fűtött politikus szerepébe. A két politikus testbeszéde is sokat elárul, Nagy szerint jól megfigyelhető volt, hogy Harris mulat, csóválja a fejét, gesztikulál, szórakoztatja, azok a dolgok, amiket Trump mond, amikor pedig beszél, a kamerába néz, a választókhoz szól. Donald Trump pedig nem ritkán vörös fejjel, többségében a moderátoroknak magyaráz. Harris jól készült a vitára.

Azzal együtt, hogy az énekesnő, Taylor Swift is bejelentette, Kamala Harrist támogatja, Nagy úgy látja, elképzelhető, hogy ő lesz az esélyesebb. Ettől függetlenül éles versenyre kell számítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Gáborral
2024.09.12., csütörtök 8:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János