„Zajlik
Reggeli gyors

Nem lehet alulmérni a jelentőségét annak, hogy Taylor Swift beállt Harris mögé

11/09/2024 12:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Amerikában komoly súlya van egy-egy elnökjelölti vitának, a mostanit a többség szerint Kamala Harris nyerte. Egyszerre sikerült bemutatnia a programját és felidegesítenie Trumpot. Taylor Swift nem sokkal a vita után bejelentette 284 milliós követőtáborának, hogy Kamala Harrisre voksol novemberben. A Reggeli gyorsban Kerner Zsoltot, a 24.hu újságíróját kérdeztük.

2024. szeptember 11. Reggeli gyors - részlet l Kerner Zsolt 2024.09.11.
06:55
00:00
Magyar idő szerint szerda hajnalban tartották Kamala Harris demokrata és Donald Trump republikánus elnökjelölt első vitáját.

Az ilyen alkalmak jelentőségét semmi nem mutatja jobban mint, hogy az előző – még Trump és Joe Biden közötti – vita oda vezetett, hogy a jelenlegi elnök visszalépett a jelöltségtől, ami azért egy történelmi következmény – mondta Kerner Zsolt, a 24.hu újságírója a Reggeli gyorsban.

Valószínűleg a tegnapi vita volt az egyik legnagyobb hatású esemény, ami a kampányban történhet és érdemben befolyásolhatja az eredményt. Bár a közvéleménykutatások továbbra is enyhe Trump előnyt mérnek, igazából csak az látszik, hogy nagyon szoros lesz a meccs – véli Kerner. Magát a vitát azonban elég egyértelműen Harris nyerte, jól mutatja ezt az is, hogy a Polymarket nevű – inkább jobboldali közönségű – szavazási oldalon, ahol mindenfélére lehet pénzben fogadni, a vita előtt még következetesen vezető Trump valószínűsége bezuhant, igaz, később visszamászott – mondta Kerner. 

Donald Trump, Kamala Harris
 
Az elnökjelöltek az ABC által szervezett vitán. Forrás: Kamala Harris X-csatornája 
 

Kerner szerint Harrisnek két fő feladata volt, egyrészt, hogy ismertesse a programját, másrészt, hogy minél inkább felidegesítse ellenfelét, hogy az egy mérges öregembernek tűnjön – mind a kettő sikerült. Ezzel szemben Trumpnak az lett volna a feladata, hogy ne húzza fel magát, próbáljon a programjáról beszélni és azt hangsúlyozza, Harris az elmúlt négy évben Bidennel együtt kormányzott. Volt tehát egy verseny azért is, hogy kinek a problémáiról beszéljünk, ebben is a demokraták jelöltje teljesített jobban – mondta Kerner, aki szerint mindemellett Trump összességében jó formában volt.

A vita után történt egy másik fontos esemény is, Taylor Swift Instagram-oldalán jelentette be 284 milliós követőtáborának, hogy a demokrata Harris-Walz párost támogatja novemberben.

Az énekesnő – akinek esetleges kiállását már régóta találgatták, sőt összeesküvéselméletek is születtek azzal kapcsolatban, hogy szerepet vállalhat a kampányban – azzal indokolta, hogy nyilvánosságra hozza, kit támogat, hogy azt tapasztalta, visszaélnek a nevével, egy kamuprofil például az ő nevében Trump mellé áll ki. Swift aggódik az álhírek terjedése miatt, szerint azzal tud ez ellen küzdeni, ha átláthatóvá teszi a saját döntését. Bejegyzésében arra biztatta követőit, hogy ismerjék meg a jelöltek programjait, csinálják meg a "kutatásukat".

Azért szavazok Harrisre, "mert ő azokért a jogokért és ügyekért harcol, amelyekért szerintem szükség van egy harcosra, aki kiáll értük" – írta Swift. Dicsérte az alelnökjelölt Tim Waltzot is, aki évtizedek óta kiáll az LMBTQ+ jogokért vagy például a nők saját testük feletti rendelkezéséért.  

Ezt a kiállást nehéz lenne fontosságban alulmérni – mondta Kerner, aki szerint az énekesnő a legvirálisabb pillanatot választotta a bejelentéshez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kerner Zsolttal
2024. szeptember 11., szerda 7:15
Riporter: Para-Kovács Imre