„Zajlik
A lényeg

A CNN gyorsfelmérése szerint a nézők 67 százaléka Kamala Harrist ítélte győztesnek az elnökjelöltek tévévitájában

11/09/2024 07:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Donald Trump, aki többször is elvesztette a fonalat, Orbán Viktort is szóba hozta. 

Kamala Harris és Donald Trump (magyar idő szerint )szerda hajnali elnökjelölti vitájának pontos végeredményét a szerdán megjelenő közvélemény-kutatások igazolják majd, ettől függetlenül azonban a kedd esti összecsapás nyertesének Kamala Harris tűnik.

Míg néhány hónappal Joe Biden elnökjelöltként belezavarodott a mondandójába, és egyértelműen alulmaradt Donald Trumppal szemben, Harris – minden bizonnyal részben ügyészi gyakorlata miatt – jól tudta kezelni Trump sokszor váratlan, heves közbeszólásait, és következetesen összeszedettebben tudta átadni mondandóját.

Az este folyamán Donald Trump többször is elvesztette a fonalat, és témák közt csapongott, ráadásul időnként egészen furcsa kijelentéseket tett, többek közt azzal is megvádolta a Biden-adminisztrációt, hogy „a börtönökben tartott illegális bevándorlóknak nyújtanak transznemű-operációkat”. A külpolitika kapcsán előkerült Orbán Viktor neve is, a magyar miniszterelnököt idézve fényezte magát Trump, hogy őt mennyire tisztelik és hogy mennyire félnek tőle a világban. Harris szerint más vezetők inkább azt mondták neki, hogy Trump egy „szégyen”, és hogy kinevetik őt, hogy még mindig az előző elnökválasztás elcsalásával foglalkozik.

 
Forrás:
Youtube
 

Kamala Harris összeszedettsége mellett alapvetően felkészültebbnek tűnt, és tartózkodott a Trumptól elhangzó, nehezen igazolható, vadabb kijelentésektől. Azt ugyanakkor nem lehet vitatni, hogy a moderáció során valamennyire a demokrata jelöltnek kedveztek, Trump kijelentéseit többször maguk a műsorvezetők cáfolták meg, Harris esetében ilyen nem történt.

Az amerikai elnökválasztási vita alapvető hiányossága azonban egyértelműen az volt, hogy nagyon kevés tényleges intézkedési terv hangzott el. Bár azt nem lehet vitatni, hogy Kamala Harris és Donald Trump nagyon szórakoztatóan tudja sértegetni egymást – az azonban, hogy olyan kulcskérdésekben, mint például az egészségügy, egyikük sem kínál érdemi választ a két hónapon belül esedékes, sorsdöntő választás előtt, rendkívül aggasztó – értékelte az elnökjelöltek mérkőzését a Privátbankár.

A Telex megjegyzi: a  CNN gyorsfelmérésében a válaszadók 67 százaléka Harrist ítélte győztesnek, ami annak fényében különösen kedvező eredmény a demokrata jelöltnek, hogy a megkérdezettek előzetesen 50-50 százalékban voltak megosztottak abban, hogy ki nyerheti majd a vitát.