„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Hogy tanul a tanulóvezető?

28/10/2023 13:42

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Hogy milyen változást hoz az autósiskolák életében az új digitális rendszer? Meddig tart mostanában egy jogosítvány megszerzése és ennek mi az oka? Mik jelentik a legnagyobb nehézséget a tanulóvezetők oktatásában? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Kreszprofesszor Köves Szilárd vezetéstechnikai oktatóval.

2023. október 25. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. október 25., szerda 13:00)
50:27
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Beszélgettek az autósiskolák életében teljesen újszerű Kökény elnevezésű programról. A digitális átállás jegyében már az oktatóknak, iskoláknak is elektronikus nyilvántartást kell alkalmazni, ahol például előre meg kell adni, hogy hol és mikor fog vezetési órát kezdeni a tanuló. Köves Szilárd kifejtette, hogy ennek akár személyiség jogi akadályai is lehetnek, illetve, hogy mindez jelentős informatikai munkával járó terhet jelent az oktatók számára.

Ráadásul a rendszer kiforratlan, sok még a hiba, azaz pontatlan a nyilvántartás.

Közlekedés - Gépjárművezetői vizsga
 
Autósiskola
 
Budapest, 2012. március 8. Tanulóvezetők várakoznak a gépjárművezetői gyakorlati vizsga előtt a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelősége Budaörsi úti oktatási központjának udvarán.
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Pető Attila rákérdezett, hogy milyenek 2023-ban a tanulóvezetők. A vezetéstechnikai szakértő kifejtette, hogy sajnos sok az érdektelen beiratkozó, akiknek fontos a jogosítvány megléte, de semmilyen előképzettséggel nem rendelkeznek, mert egyszerűen például nem érdekli őket sem az autó, sem a közúti közlekedés rendszere. Ezért tart tovább az oktatás, nem ritka az 50-60 órát vezető tanulóvezető, és sok a sikertelen városi vezetési vizsga.

Fábián Alexandra, a Kreszprofesszor segítője maga is oktat olyanoka, akik jogosítvánnyal rendelkeznek. Szerinte azok is, akik régen megszerezték a jogsit, de nem mernek vezetni, szembesülnek azzal, hogy milyen bonyolult a közlekedés rendszere, és hogy mennyi olyan KRESZ-szabályt nem ismernek, amik pedig fontosak a biztonságos autóvezetés szempontjából.

Köves Szilárd azt is elmondta, hogy az utóbbi években picit nőtt az oktatók száma, és csökkent az átlagéletkoruk, és némileg javult az oktatás színvonala, azaz egyre kevesebb a panaszos tanuló vezető.

A műsorban beszéltek még arról is, hogy egy jogszabályi háttérnek köszönhetően a jövőben néhány vezetési óra szimulátoron is teljesíthető, amelynek azért lehetnek buktatói is, de az ezzel kapcsolatos részletszabályok még nem készültek el.

Az adás végén ismét volt rejtvény, a legügyesebb hallgatók könyv jutalomban részesülnek. Ennek részletei a Facebook oldalunkon találhatók meg.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Élőben a városból 2.0
2023. október 25. szerda 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Pető Attila