„Zajlik
Reggeli gyors

Holoda: Az iráni támadás emeli, a kínai gazdaság gyengülése csökkenti az olaj árát

3/10/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az olajárakra több tényező is hatást gyakorol. Holoda Attila szerint ezek alapján érthető a hirtelen áremelkedést követő csökkenés, de a forintárfolyam extrém kedvezőtlen alakulása mellett elképzelhetőnek tartja, hogy akkor is drágább lesz számunkra az olaj, ha világpiaci szinten csökken az ára.

2024. október 03. Reggeli gyors - részlet 24.10.03. Holoda Attila
08:13
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kedden ballisztikus rakétákat lőttek ki Iránból Izrael irányába. A válaszcsapás elkerülhetetlennek tűnik, és adja magát a kérdés, mire lehet számítani a térség fő nyersanyaga, az olaj árának alakulásával kapcsolatban.

„Mindenféle háborús konfliktus alapvetően determinálja a nyersanyagok árát. Ha a közel-keleten bármi történik, szinte azonnal meg is látszik az olajárakon” – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Holoda Attila energetikai szakértő. Hozzátette, jelenleg két ellentétes folyamat zajlik az olajpiacon.

Az iráni támadás hírére megugrott az olajár. Erre Izrael válaszolni fog, nem feltétlenül az iráni olajlétesítményeket támadja majd, de itt egy jelentős szállítási útvonal húzódik.

Ugyanakkor egy gyors korrekció is észlelhető, a Kína, mint a világ egyik legnagyobb energiahordozó felvevő ország – gazdaságának gyengülése erőteljesebb hatást fejtett ki, és az olajárak az emelkedés után csökkentek. A hatás erejét Holoda a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállással szemléltette. Amikor a nagy energiahordozó-felvevő országok gazdaságai leálltak, az olajár azért zuhant be, mert nem volt vevő, nem volt rá kereslet. Magyarország és Európa szempontjából Kína gazdaságának gyengélkedése negatívan hat, hiszen nagyon komoly beszállítónk.

Ehhez jön a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) bővített körében zajló vita, amely szerint bizonyos tagországok nem tartják be azokat a korlátozásokat, amelyeknek az lett volna a célja, hogy a megállapodásuk alapján – a kitermelési költségek fedezése céljából – magasabban tudják tartani az olajárakat. Szaúd-Arábia és Oroszország például azzal fenyegetőzik, hogy a kitermelést az előzetesen elfogadott kvóta fölé emelik, ezzel azonban az olajár csökken.

Magyarország szempontjából a forint árfolyama is fontos tényező. Ahogy szerdán az euró árfolyama meghaladta a 400 forintot, következtetni lehet arra, hogy a dollár árfolyama sem marad el, így Holoda elképzelhetőnek tartja extrém esetben, hogy számunkra akkor is emelkedik az olajár, ha világviszonylatban csökken.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2024.10.03., csütörtök 6:50
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János