„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horváth Csaba Matolcsy városdarabolós ötletéről: "Ekkora marhaságot rég hallottam"

14/12/2021 21:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Matolcsy György jegybankelnök feldarabolná Budapestet, 600 ezres városmagot hagyna belőle, és az olyan kerületek, mint Zugló is, önálló városokká válnának. „Ekkora marhaságot rég hallottam” – mondta Horváth Csaba kerületi polgármester. Hangsúlyozta: a világ „boldogabbik felén”, például Bécsben az integráció erősödik, és ez a tendencia nem áll meg Matolcsyék igényei miatt.

2021. december 14. Megbeszéljük / részlet, Horváth Csaba (21.12.14.)
11:41
00:00

Horváth Csabát, a XIV. kerület polgármesterét kérdeztük arról, hogy Matolcsy György jegybankelnök feldarabolná Budapestet, 600 ezres városmagot hagyna belőle, és az olyan kerületek, mint Zugló is, önálló városokká válnának. „Ekkora marhaságot rég hallottam” – mondta az MSZP-s politikus. Szerinte ez kicsit arra az abszurd fogyókúrázói igényre hasonlít, mintha valaki úgy szeretne 100 kilóról 50-re lefogyni, hogy amputálná bizonyos végtagjait. Ez a profán hasonlat mutatja meg, hogy mit jelentene Budapest és a környező települések számára ez az ötlet – vélekedett.

Hangsúlyozta: a világ „boldogabbik felén”, például Bécsben az integráció erősödik, ott a kerületek kevésbé önállóak, mint Budapesten. Nemcsak Bécs városa, hanem az agglomeráció fejlesztései is ugyanannál a testületnél vannak. Valamint a bécsi főpolgármester egyben a tartomány miniszterelnöke is, azért, hogy a fejlesztésekből ugyanazt a minőséget kaphassák. Tehát amit Matolcsy György mond, az teljesen szembe megy a korszerűséggel, nem is túl okos, hiszen Bécs a világ egyik legélhetőbb városa.

Egy dologgal viszont egyetértett abból, amit a jegybankelnök írt: szerinte sem kellene a ferihegyi repteret tovább bővíteni, mert már így is nagy a forgalom, és terheli a lakosságot. A javaslat az lenne, hogy Budapesten kívül, a város 30-40 kilométeres vonzáskörzetében legyen új reptér, és ez még Matolcsy igényeinek is megfelelne.

Műsorvezetőnk felvetette, mi lenne, ha Orbán Viktor komolyan venné ezt az ötletet, mondván, „hadd ugráljanak ezek a ballib budapestiek, majd kapnak egy 600 ezres fővárost”. Vajon el kell-e ezen gondolkodni? Horváth Csaba szerint ha Budapestet megpróbálná feldarabolni a Fidesz, akkor „garantálja a budapestiek nevében”, hogy a büdös az életben nem választanának meg fideszest városvezetőnek. Egyébként nagyon sok problémát okozna az ott élőknek, ő sem szeretne – műsorvezetőnk megfogalmazásával élve – városfalat húzni Zugló köré. Az 1873-ban létrehozott Budapestet 1950-ben bővítették ki, azóta viszont az akkori kisebb települések összeértek, nem lehet őket politikai döntéssel szétvágni. Szerinte nem érdemes ezen ötletelni, „ez egy újabb marhaság, amivel a Fidesz azért szórakoztat minket, hogy ne az igazán komoly dolgokkal foglalkozzunk”. Jelezte, kimondottan értéknek tartja, hogy Budapest világváros. Zsúfoltabb, mint egy kisváros, de karnyújtásnyira vannak a szolgáltatások, a munkahelyek, az óvodák, az iskolák, a színházak, és így tovább. A világban az a tendencia, hogy egyre több ember akar városi környezetben élni, kimondottan a kényelem okán. A világ nem fog megfordulni Matolcsyék igényei miatt – tette hozzá.

 
Horváth Csaba
 
Horváth Csaba zuglói polgármester, Facebook
 

Házkutatás a Városházán

Két helyszínen, a Városházán és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél is házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfő reggel az úgynevezett Városháza-ügy kapcsán – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Horváth Csaba szerint ezzel szintet léptek. Egy olyan „nem ügyben” rendeltek el nyomozást, amelyben 3-4 hete tart a fideszes offenzíva, mégse álltak elő egyetlen konkrétummal se. Karácsony Gergely több mint egy hete közölte, hogy egymillió forintot ajánl annak, aki bemutat egy ezzel kapcsolatos dokumentumot, de a fideszes képviselők ennek hatására se aktivizálták magukat. Ha ez így marad, akkor január végén, a vizsgálóbizottságban közösen meg kell majd állapítaniuk, hogy az egész nem volt más, mint egy alaptalan hazugsághalmaz, amelynek egyetlen célja volt, hogy befeketítsék a jelenlegi városvezetést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2021. december 14., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György