„Klubrádió
Reggeli gyors

Ingyenes internet – most talán átmegy?

7/10/2020 14:05

| Szerző: Klubrádió

Most, hogy a járványhelyzet is erre ösztönöz, végre ingyenessé kellene tenni az internetet minden háztartás számára – mondja a Párbeszéd. A párt olyan törvényjavaslattal ostromolja a kormányt, amely szerint a munkára és tanulásra alkalmas vonalakat díj nélkül lehetne használni a jövőben. Ezúttal több esély lehet arra, hogy a kormányoldal támogassa az elképzelést, mint korábban, de ha nem megy át a javaslat, akkor sem állnak le – hangsúlyozta a párt képviselője, Kocsis-Cake Olivió.

2020. október 07. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Kocsis-Cake Olivio 2020.10.07.
07:08
00:00

Ismét elővette ingyenes internetre tett javaslatát a Párbeszéd, a párt azt akarja elérni, hogy Magyarország területén minden háztartás számára legyen elérhető olyan díjmentes internetkapcsolat, amely munkára és tanulásra alkalmas – mondta Kocsis-Cake Olivió, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

A politikus szerint a javaslatot különösen indokolja, hogy most, a koronavírus-járvány második hullámában, amikor egyébként nincsenek olyan szigorú központi korlátozások, például iskolabezárások, mint tavasszal, de egyre több munkahelyen rendelik el a távmunkát. Ráadásul úgy néz ki, a járványhelyzet még sokáig, jó pár hónapig biztosan, velünk marad.

Kocsis-Cake Olivió megjegyezte, a tavaszi iskolabezárások idején a tanulók becslések szerint mintegy 30 százaléka nem tudta követni a távoktatást internet és megfelelő eszközök hiányában. De nem csak a járványhelyzetben fontos a netre kapcsolódás megkönnyítése, hanem az is kijelenthető, hogy a XXI. században ennek már alapvető jognak kellene lennie.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
 Fotó: MTI/Komka Péter
 

A Párbeszéd nem először próbálja elérni az ingyenes internet bevezetését, első alkalommal, még 2015-ben nyújtott be erről szóló törvényjavaslatot Szabó Tímea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, majd idén áprilisban újra beadták azt a parlamentnek. Új elem benne, hogy a nagy piaci szolgáltatóknak jelentős adókedvezményeket adnának, hogy ne érje őket hátrány, és partnerek legyenek az újításban.

Kocsis-Cake Olivió hozzátette, a Párbeszédnek van egy alapjövedelemről szóló javaslata is, amely szerint minden magyarnak legalább 100 ezer forint járna állampolgári jogon, és ennek bevezetése a kvázi ingyenes internetelérés problémáját is megoldhatná, mert a járandóságból biztosan mindenki tudná fizetni a kapcsolat díját, sőt készüléket is tudna vásárolni hozzá. A Fidesz azonban egyáltalán nem nyitott – még a mostani válsághelyzetben sem, az alapjövedelem bevezetésére –, ezért a Párbeszéd azt reméli, a mostani „kisebb”, szűkebb tartalmú javaslatukkal több sikert érhetnek el a kormánypártnál. Az elképzelés hamarosan a parlament gazdasági bizottsága elé kerül, és ha most sem megy át, a Párbeszéd akkor is folytatja, és újabb javaslattal fog előállni, nem adják fel – hangsúlyozta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Interjú Kocsis-Cake Olivióval
2020. október 07., szerda 07.40
riporter: Lampé Ágnes