„Klubrádió
Esti gyors

Járványmatek – Szénási Sándor jegyzete

24/11/2021 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Kampányidőszakban ott rohadjon meg a tesztcsomag, ahol van.

2021. november 24. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.11.24.)
02:51
00:00
Ötmilliárd forint értékű PCR tesztet semmisít meg a Kórházi Főigazgatóság, írta meg a Jelen hetilap, pontosabban úgy írta, hogy „megsemmisíthetik”, vagyis talán igen, talán nem – de azért valószínű, hogy mégis. Annyira, hogy a Napi.hu szerint ez már meg is történt. A háromféle típusból összeálló csomagot tavaly vették, de a tesztek szavatossága már márciusban-áprilisban lejárt.

A média – na jó, annak érdeklődőbb része – megpróbálta kifaggatni a Főigazgatóságot arról, hogy mégis mi az ördögért nem használta fel időben a teszteket, de a roppant elfoglalt intézmény részint nem válaszol, részint meg azt mondja, hogy ha válaszolna, azzal veszélyeztetné feladatköre illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását.

Az illetéktelen befolyás itt ugyebár azt jelentené, hogy ha egy újságíró a tesztelések céljából megvett tesztek tesztirányú hasznosítását sürgetné, azzal tűrhetetlen nyomás alá helyezné a mondott szervet. Amely szerv ugyebár vagy tesztel, vagy nem, és ha nem teszi, az az ő dolga, ebbe halandónak beleszólása nincs, és abba sem, hogy akkor mi a jó égnek költöttek erre ötmilliárdot.

És akkor itt be is fejezzük a hülyéskedést, vagyis azt, hogy úgy teszünk, mintha egy racionálisan, tehát tisztán tudományos, szakpolitikai alapon működő államapparátusról beszélnénk, holott ezt nem tehetjük, mert ez a jelzős szerkezet, ez a jelenség nem létezik ebben az országban, és ezt már régóta tudjuk jól.

Csakis azért említjük meg ezt a dolgot is, hogy mi magunk ne veszítsük el végképp a racionális gondolkodásra való hajlamunkat, és ne hülyüljünk hozzá teljesen a rendszerhez.

Tehát: tudjuk, hogy a tesztelés léte, vagy nemléte politikai kérdés, a kormány, bár begyűjtötte az ötmilliárdos csomagot, igazából utálta és félretolta, mert ahol tisztességesen és folyamatosan teszteltetnek, ott kiderül a fertőzöttség valódi mértéke, az pedig korlátozásokat jelent, ami azonban a dolgozó nép kormányutálatát vonhatja maga után, ergo kampányidőszakban ott rohadjon meg a tesztcsomag, ahol van.

Ez már nincs így, most nagyon is tesztelnek, írja az egyik lap, sok-sok tízezret naponta.

A helyzet azonban az, hogy nemrég a II. kerületi vezetés elindított egy külön tesztprogramot, és 400 pozitív esetet talált az állam által nem tesztelt lakosok között.

Hány kerület is van a fővárosban? És hány település, város, falu és község, ahol ezek az önkormányzati tesztek újabb és újabb fertőzött, de annak nem regisztrált embereket találnának?

Tegnapra a hivatalosság 12 637 új fertőzést jelentett.

Lehet szorozni. Ijesztő lesz.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. november 24-i Esti gyorsban hangzott el.