„Ki
Megbeszéljük...

Jávor: Még nem zárult le az EU-s eljárás a magyar médiarendszer torzításai miatti panaszoknál

28/09/2022 20:07

| Szerző: Klubrádió

Két beadványt nyújtott be a Klubrádió, a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő évekkel ezelőtt az Európai Bizottsághoz, az egyik a közmédia finanszírozásáról, a másik a magyar reklámpiac állami torzításáról szólt. Bár Polyák Gábor, a Mérték vezetője korábban azt nyilatkozta rádiónknak, hogy ezeket a panaszokat elutasították, Jávor Benedek szerdán azt mondta: egyelőre ugyan tényleg nem lát okot a beavatkozásra a Bizottság, de az eljárás még koránt sem zárult le. Vitában vannak az uniós testülettel és cáfolni akarják az érveiket.

2022. szeptember 28. Megbeszéljük / részlet, Jávor Benedek (22.09.28.)
12:10
00:00

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szeptember 13-án azt nyilatkozta rádiónknak, hogy az Európai Bizottság elutasította azokat a panaszokat, amelyeket Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, a Mérték és a Klubrádió együtt adott be. Akkor hozzátette: nem tud részleteket, nem tudja, mik az indokok.

Jávor Benedek közölte: az EB-től kapott értesítés még nem az eljárás lezárására vonatkozik, a Bizottság jogértelmezését küldték meg. Valóban azt közölték, hogy olyan mértékű jogsérelem nem állapítható meg, amely alapján további lépéseket látnának szükségesnek. Ugyanakkor kérdéseket is tettek fel nekik; azóta áttanulmányozták a dokumentumot és vitatják a Bizottság álláspontját, tehát „az eljárás még koránt sem zárult le” – mondta.

A két beadvány tartalmát Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, a Párbeszéd politikusa tavaly nyáron rádiónknak nyilatkozva foglalta össze. Mint mondta, két panaszról volt szó, mindkettőt a Klubrádió, a Mérték Médiaelemző Műhely és ő adta be. Az első, 2016-os a beadvány közmédia finanszírozásáról szól, mert az szerinte nem áll összhangban az erre vonatkozó európai uniós elvekkel. A médiaügyek tagállami szabályozásban vannak, ez magyarázhatja a Bizottság tétovaságát, és az is igaz, hogy ilyen ügy korábban nem volt. Mindenesetre, hogy évek óta nem történik semmi érdemi, az inkább „a szándék, a bátorság vagy az akarat hiányát” tükrözi – fogalmazott akkor.
Egy másik panaszt szintén közösen nyújtottak be évekkel ezelőtt, az arról szólt, hogy a magyar állam politikai alapon kifizetett reklámköltései milyen mértékben torzítják a reklámpiacot versenyjogi szempontból. Jávor Benedek hangsúlyozta: ez sokkal tisztább ügy, ezért felfoghatatlannak, érthetetlennek tartja, hogy miért nem történt semmi érdemi előrelépés.

Úgy vélik, a Bizottság nem megfelelőképpen értelmezi a vonatkozó uniós jogszabályokat, és még a „nem kielégítő” európai szabályozás alapján is bizonyítható a jogsértés a közmédiával és a médiapiac állami hirdetésekkel torzításával kapcsolatban. Egyelőre vitában vannak az Európai Bizottsággal, válaszolni fognak a levélre, kifejtik még részletesebben az álláspontjukat és cáfolják az uniós testület által levezetett jogértelmezést. Bíznak abban, hogy továbbmegy ez az eljárás és a végén a Bizottság mégiscsak megállapítja, hogy ezen a két területen a magyar kormány megsértette az európai jogot.

Jávor Benedek elmondta, a helyzet nem jó, egyáltalán nem örül, azt már önmagában botrányosnak tartja, hogy hat, illetve négy éve adták be a panaszokat és még mindig a vitánál tartanak. Azonban azt is megjegyezte: a Bizottság nem azt mondja, hogy nincs Magyarországon probléma a médiaszabadsággal, hanem azt állítják, hogy a jelenlegi uniós szabályozás alapján nem lehet szankciók alá vonni a kormányt ezen a területen. De éppen ilyen eljárások eredményeként, mint az övék is, a Bizottság eljutott arra a következtetésre, hogy a hatályos európai jog nem alkalmas a médiaszabadság szavatolására. Ha más eredménye nem is lesz a panaszuknak, csak annyi, hogy hozzájárulnak a most ősszel készülő médiaszabadság-rendelethez, már akkor megérte.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2022. szeptember 28., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György