„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Jó mozgósító eszköznek bizonyult az előválasztás"

29/09/2021 18:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Az elmúlt évtizedben azt láthattuk, hogy büszke fideszesnek lehet lenni, de nyíltan ellenzékinek, különösen vidéken aligha" – mondta Virág Andrea. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint most ez a gát leomolhatott az előválasztással.

2021. szeptember 29. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 29., szerda 09:00): Virág Andrea
47:16
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az előválasztás szempontjából nagyon fontos, hogyan interpretálja az esetet az ellenzék. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a Klubrádióban arról beszélt, hogy akár növelhette is az ellenzék egységét a dolog.

Azt nem fogjuk soha megtudni, hányan vettek volna részt az előválasztáson, ha már a kezdetektől zavartalan lett volna a szavazás folyamata, de ettől függetlenül a szervezők és az ellenzéki pártok is elégedettek lehetnek a 633 ezres részvétellel.

A folyamat egyéb pozitív hozadékai közt emelte ki azt is, hogy sikerült átütni egy falat, az ellenzéki választóknak többé nem kell feltétlenül szégyenkezniük. "Az elmúlt évtizedben azt láthattuk, hogy büszke fideszesnek lehet lenni, de nyíltan ellenzékinek, különösen vidéken aligha" – mondta, hozzátéve, hogy ez most megváltozhat.

 
Ellenzéki előválasztás 2021. Fotó: Klubrádió/KaLász
 

"Az ellenzéknek nem maradt tere, nem tudja diktálni, hogy miről szóljon a politika, legfeljebb reagálni tud a kormány megnyilvánulásaira."

Virág szerint sok dologban hibáztak az ellenzéki pártok egy olyan környezetben, ahol a kormány felé lejt a pálya. Ahhoz hogy bármilyen eséllyel induljanak a Fidesz ellen,

  • innovatív megoldásokra van szükség,
  • egységet kell mutatni
  • és el kell jutni a választókhoz, saját témáikat kell eljuttatni hozzájuk.

Ehhez kiváló eszköznek bizonyult az előválasztás is. Hozzátette, amit tíz éve elmulasztottak megtenni, most pótolták a pártok.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a hat párt közös listán, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelöltekkel indulnak egymás kihívói is. A miniszterelnök-jelölti viták nem feltétlenül szépek, nem feltétlenül kellemesek, de még mindig sokkal jobb, hogy valóban a szavazók dönthetnek arról, ki legyen Orbán Viktor kihívója.

Cikkünk megjelenése pillanatában már néhány hivatalos eredményt is közzétettek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Virág Andreával
2021.09.29., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre