„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Jó sebtapasz a nyugdíjemelés, de lehet, hogy ez sem lesz elég"

8/12/2021 18:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az 5 százalékos emeléssel és a 13. havi nyugdíjjal a jelenlegi inflációt meghaladja a nyugdíjemelés szintje, ha az infláció változik, a kormányt semmi nem kötelezi további emelésre – véli Farkas András nyugdíjszakértő.

2021. december 08. Megbeszéljük - részlet 21.12.08. Farkas András
07:10
00:00

Idén a törvényben előírtnál magasabb nyugdíjemelést határozott meg a kormány. Azonban a 4,8 százalékos emelés még mindig elmarad az év utolsó hónapjaira jellemző 7 százalékos inflációtól, éves szinten azonban követi az infláció mértékét az emelés.

Farkas András nyugdíjszakértő a Klubrádiónak azt mondta, hogy januárban 5 százalékos emelést határozott meg a kormány, de a "nehéztüzérséget", a 13. havi nyugdíjat februárban veti be. Ha ezt egész évre vetítjük, 8 százalék emelkedésről van szó. Összesen tehát 13 százalékos emelkedésre számíthatnak a nyugdíjasok 2022-ben. Farkas azt is hozzátette, hogy mindenki a saját nyugdíja mértékének megfelelő emelkedésre számíthat. Ez nagy egyenlőtlenséget eredményez majd.

Mindenesetre szerinte "jó sebtapasz a nyugdíjemelés", bár lehet, hogy ennél is magasabb lesz az infláció, és nincs törvényi kötelezettsége a kormánynak arra, hogy tovább emelje a nyugdíjakat.

 
Nyugdíjasok
Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Farkas Andrással
2021.12.08., szerda 16:30
Riporter: Bolgár György