„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Aki fideszes, az kap hitelt, aki nem fideszes, az nem kap semmit

4/07/2023 20:33

| Szerző: Klubrádió

Most már törvény is van róla, hogy pofára osztják az önkormányzati hitelkérelmek elbírálását: aki fideszes, az kap hitelt, aki nem fideszes, az nem kap semmit – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádiónak. A fővárosnak még kevesebb pénze lesz a kormány felelőtlen döntései miatt – fogalmazott.

Mint arról beszámoltunk, kedden egy salátatörvénybe ágyazva elfogadták, hogy a kormány megakadályozhatja, sőt büntetheti, ha a főváros nem fizeti be az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A módosítóként benyújtott javaslatból kiderült, hogy gyakorlatilag meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat: épp annyit, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. Ez vélhetően válasz a főváros azon tervére, hogy nem fizetik be a szolidaritási hozzájárulás egy részét. A javaslatot megszavazta a parlamenti többség. Erre még a módosító elfogadása előtt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, a főváros nem ad pénzt a MÁV és a Volán működésére, ha a kormány elveszi az állami támogatást.

Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta: az állam „nagyon szerény” évi 12 milliárddal járult hozzá a közlekedési költségeikhez, a főváros pedig 6 milliárdot fizetett az állami szolgáltatóknak azért, hogy Budapest-bérlettel lehessen utazni az ő járataikon (például a HÉV-eken) is. Közölte: csak remélni tudják, hogy a Budapest-bérlet érvényes marad a MÁV és a Volán járatain. A főváros pénzügyi helyzete tovább romlik a kormány felelőtlen döntései miatt – összegezte.

Jelezte, nagyjából 25 milliárd forint a szolidaritási adó, ennek a törvényes befizetését vitatják a bíróságon, és 6 milliárd forint az, amit a kormány megpróbál rajtuk bevasalni ezzel a „szánalmas törvénykezési akcióval”. A szolidaritási adóval kapcsolatos jogvita tétje sokkal nagyobb, mint a mostani döntés jelentősége – vélekedett.

Szóba került a főváros közvilágítási fejlesztése is. Karácsony szerint „teljesen abszurd módon áfát fizetnek” az államnak azért, hogy Budapesten van világítás, és ez az összeg akkora, mint mondjuk 2021-ben a teljes közvilágítási villanyszámla. Ez is olyan területe a főváros működésének, ahol ők finanszírozzák a kormányt.

Hangsúlyozta, a kormány politikai alapon akar dönteni az önkormányzati hitelfelvételekről is. Bár eddig is ezt tették, jegyezte meg, csak most már – idézőjelben – tisztább a helyzet, mert törvény is van róla, hogy pofára osztják a hitelkérelmek elbírálását: aki fideszes, az kap hitelt, aki nem fideszes, az nem kap semmit.

Arra a kérdésre, hogy a sebességmérő kamerák kihelyezésére van-e forrás, a főpolgármester azt mondta: a hétvégi tragikus baleset azzal a rendszerszintű problémával függ össze, hogy nincs hatékony fellépés a közlekedési sebességhatárok drasztikus túllépésével szemben. Noha a bevételek az államnál vannak, a fővárosi önkormányzat nem tudja tovább nézni ezt a helyzetet, és az első időszakban finanszírozni fogják a kamerák telepítését. De reméli, ezzel arra ösztönzi a rendőrséget is, hogy végezze el a saját feladatát.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)