„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Nincs veszélyben a budapesti tömegközlekedés

4/07/2023 18:46

| Szerző: Klubrádió

Nem áll le a BKV – ezt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyilatkozta a Klubrádiónak arra reagálva, hogy a kormány kiszállhat a fővárosi közösségi közlekedés üzemeltetéséből. Míg Karácsony Gergelyék jogi úton rendeznék a szolidaritási adó mérséklését, addig a kormány egy rendelettel visszatartaná a fővárosnak járó pénzeket.

Kedden egy salátatörvénybe ágyazva megszavazták, hogy a kormány megakadályozhatja, sőt büntetheti, ha a főváros nem fizeti be az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A már módosítóként benyújtott javaslatból kiderült, hogy gyakorlatilag meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat: épp annyit, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. Ez vélhetően válasz a főváros azon tervére, hogy nem fizetik be a szolidaritási hozzájárulás egy részét. A javaslatot megszavazta a parlamenti többség.

2023. július 04. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely a közlekedésről (23.07.04.)
00:46
00:00

A budapesti közösségi közlekedés nincs veszélyben a kormány rossz és rosszabb döntései miatt – hangsúlyozta Karácsony Gergely a Klubrádiónak. Ez a törvénymódosítás azt a célt szolgálja, hogy a kormány teljes mértékben kivonuljon a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából, és felrúgja azt a megállapodást, amit velük kötöttek erről. Tulajdonképpen szabad kezet kapott a kormány arra, hogy ezt a megállapodást ne tartsa be. Mivel ők nem kapják meg a saját pénzüket, nem tudják tovább finanszírozni az állami szolgáltatókat. A kormány törvényesíti egy megállapodás felrúgását, a fővárosi önkormányzat viszont egy Alaptörvénybe ütköző jogszabály ügyében bírósághoz fordult. Tehát a főváros a jogszerűség talaján áll, ők pedig továbbra is az erőszakpolitika elvét követik – jelentette ki.

Ötször drágább ajánlatot kapott a főváros lámpacserékre, mint amennyi pénze van – írja a Magyar Hang. Hatalmas lámpabizniszt bonyolít le idén és jövőre a főváros közvilágítási cége – legalábbis ez derül ki abból a dokumentumból, amely kedden került fel az uniós közbeszerzési értesítő honlapjára. A tender alapján a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. öt tételben összesen 18 600 új, LED-forrású, szabályozható fényáramú lámpát vásárol. Az adatok alapján a BDK 1,8 milliárd forint értékűre becsülte a keretszerződés értékét, ám a tenderen konzorciumban induló és befutó ajánlattevők összesen tízmilliárdos ajánlatot tettek. Ez több mint ötszörös ár lenne az előretervezetthez képest. Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője azt mondta, hogy ennek ellenére a közvilágítási cég továbbra is csak 1,8 milliárdot költene a lámpákra. Többet nem is tudnának, hiszen „a város szegény, mint a templom egere. Hozzátette, ha a végső ár mégis magasabb lenne a megfizethetőhöz képest, elállhatnak a szerződéstől.

2023. július 04. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely a lámpákról (23.07.04.)
00:33
00:00

A legjobban megtérülő beruházás, hogy ha felgyorsítják a LED-csereprogramot – mondta Karácsony Gergely szintén a Klubrádiónak. Bármilyen nehéz anyagi helyzetben is van a főváros, erre már az idén is biztosítottak forrásokat, és tovább is viszik ezt a beruházást. Felfoghatatlan, hogy a kormány miért nem járul hozzá olyan hitelfelvételekhez, amelyek ökológiai és gazdasági szempontból is megtérülnek – hangsúlyozta a főpolgármester. Szerinte ez nyilvánvalóan politikai célokat szolgál, hogy megpróbálják az ellenzéki önkormányzatokat még nehezebb helyzetbe hozni.

2023. július 04. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely a kutyabérletről (23.07.04.)
00:17
00:00

A főpolgármester beszélt nekünk arról is, hogy három új kategóriával bővül júliustól a BudapestGO kínálata. Júliustól a digitális jegyek és bérletek között újdonságként megjelenik a kerékpárosbérlet, a kutyabérlet és a maximum 5 főre érvényes csoportos 24 órás jegy. Feltűnt azonban , hogy míg a kerékpáros bérlet 540 forintba kerül havonta, addig a kutyabérlet 5250 forintba. A miértről kérdeztük a főpolgármestert, aki azt mondta, ez jogos felvetés. A kettőt olyan szempontból nem hasonlítaná össze, hogy a kerékpáros és közösségi közlekedést elősegítő bérletstruktúra a városnak bevételt hoz. Megnézi, mit tehetnek – közölte.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)