„Támogassa
Esti gyors

Karácsony Gergely: Ki tudnánk bekkelni a válságot – a kormányelvonások nélkül

14/01/2021 21:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

 A népszerűtlen megszorításokat az önkormányzatokra hárítaná a kormány. Budapest ezt a szerepet nem vállalja. Nem akar rosszabb várost, mert rossz a kormány – mondja Karácsony Gergely főpolgármester.

2021. január 14. Esti gyors - részlet 21.01.14. Karácsony Gergely
00:00
00:00

Egyelőre nem vezettek eredményre Karácsony Gergely tárgyalási a kormánnyal arról, hogy milyen kompenzációt kapnak az önkormányzatok az  iparűzési adó egy részének  elengedése miatt. Arról van szó, hogy a válságra való tekintettel a kormány megfelezte a vállalkozások iparűzési adóját. Ezt az adónemet bevétel alapján kell fizetni, vagyis az a vállalkozás, amelyik most nem működik, nem fizet. Viszont ez a fő bevételi forrásuk az önkormányzatoknak. A legfeljebb 25 ezer lélekszámú települések ezért automatikusan kapnak kompenzációt a bevételkiesés miatt, a nagyobbakkal -ígérete szerint- külön tárgyal a kormány. Karácsony Gergely a kerületi önkormányzatok és a főváros nevében tárgyalt, de nem kapott érdemi választ arra, hogy itt hogy fog működni a kompenzáció.

Budapestnek, tavaly és idén mintegy 70-80 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz a korábbiaknál a válság és a kormányzati intézkedések miatt. Úgy lehet számolni, hogy az előző önkormányzat mondjuk 100 forintból tudott gazdálkodni, a mostani csak 60-ból és a hiányzó 40 forintból 20-at a kormány visz el. Ha ezek az elvonások nem lennének, akkor a főváros ki tudná bekkelni a válságot – állítja Karácsony Gergely. Miközben a kormány hitelből tud gazdálkodni és nagyobb az államháztartási hiány, mint az előző válság idején, aközben a népszerűtlen megszorításokat az önkormányzatoknak kellene végrehajtaniuk. Inkább csődbe megy a város, mint hogy alapvető szolgáltatásokat szüneteltessen. Például a fővárosi közösségi közlekedés 150 milliárd forintba kerül évente, amit ugye nem csak budapesti lakosok használnak. Csak a 3-as metró több embert szállít, mint a MÁV. Más országokban az állam hozzájárul az üzemeltetéshez. Szüntessünk meg buszjáratokat azért, mert Orbán Viktor bal lábbal kelt föl? – kérdezte a főpolgármester.

Véleménye szerint a budapestiek támogatása nélkül nem tud hatalmon maradni ez a kormány.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2021.01.14. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János