„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Vagy a főváros marad talpon, vagy a kormány

26/08/2021 19:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely délelőtt bejelentette: a Diákváros ellehetetlenítése miatt megvétózza az atlétikai világbajnokságot. A Megbeszéljükben hozzátette: nem tud sok esélyt adni ennek a kormánynak, mert eljátszották a bizalmat. A Diákváros nemcsak a budapestieknek fontos, hanem az egész országnak, és ahhoz nem tud asszisztálni, hogy ehelyett egy közpénzpazarló, káros beruházás valósuljon meg. Azt is mondta: „a várost az utolsó leheletünkig védjük”, de hosszú távon ilyen kormányzati hozzáállás mellett nem tudnak működni.

2021. augusztus 26. Megbeszéljük - részlet 21.08.26. Karácsony Gergely
14:40
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert először arról kérdeztük, mennyire gondolja hatásosnak a vétót, és mennyire hiszi, hogy enged majd a kormány.

Azt mondta: nem tud sok esélyt adni ennek a kormánynak, mert eljátszották a bizalmat. Van egy pont, amikor az ember (akkor is, ha kompromisszumkész), már nem tehet mást, mint hogy borítja az asztalt. Örülne, ha diákváros és atlétikai vb is lenne, de a budapestiek azért választották meg, hogy a város érdekeit képviselje.

És a Diákváros nemcsak a budapestieknek fontos, hanem az egész országnak. Ahhoz pedig nem tud asszisztálni, hogy ehelyett egy „közpénzpazarló, káros” beruházás valósuljon meg az ország egyik legértékesebb telkén?. A parlament elfogadta a vonatkozó törvényeket, amelyek ellentétesek a kormány és a főváros közötti 2019-es megállapodással.

De van még remény, mert „azt csiripelik a verebek, hogy a kínai fél ezt elengedte”, őket annyira nem érdekli, inkább a magyar kormány próbálkozik Kínában. Szerinte ezzel együtt is lépni kellett. „Nem vagyok asztalra csapkodós típus, de most ez volt az erkölcsileg helyes megoldás” – fűzte hozzá.

„Vagy a főváros marad talpon, vagy a kormány”

Közölte: a fővárosnak járó, törvényben meghatározott összegeket ki kell fizetnie a kormánynak. De eddig még a budapesti közösségi közlekedés országos súlyához képest nevetségesen alacsony 12 milliárdot se kapták meg. Karácsony Gergely közölte: nem fűz már komoly reményt az ehhez a kormányhoz fűződő viszonyoz, ezért is indult el az ellenzéki előválasztáson. „A várost az utolsó leheletünkig védjük”, de hosszú távon ilyen kormányzati hozzáállás mellett nem tudnak működni. „Nehéz úgy egyeztetni kommunikálni, hogy valaki fojtogat minket” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint olyan kormány uralkodik Magyarországon, amely a budapestiek által megszavazott vezetés „politikai halálát kívánja”.

Ahhoz képest, hogy a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások mennyit vettek el tőlük, ebből viszonylag keveset érzékelhettek a budapestiek, mert nem akarták őket büntetni mások hibái miatt. „Vagy a fővárosi önkormányzat marad talpon, vagy a kormány, nagyjából így néz ki 2022”. Megismételte: mindent megtesznek, hogy „féllábon is kihúzzuk” a választásokig, de utána nem lesz finanszírozható az önkormányzat. Kormányváltásra van szükség, mert egészen extrém elvonásoknak vannak kitéve – hangsúlyozta.

Bejelentések

Közölte: választási ígérete volt a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése, szintén erkölcsi kérdés, hogy teljesítsék. Új motivációt szeretnének adni a közösségi közlekedés használatára, és az is biztosan sok családnak segít, ha iskolakezdéskor nem kell bérletre költeniük. Ami kiesést ez okoz, az az egyszázad része annak, amit a pandémia miatt el kellett szenvedni – közölte. A főpolgármester beszélt a többi bejelentésről is, amelyet a nap folyamán megtett.

Előválasztás

„A Fidesz már szavazott az ellenzéki előválasztáson” – fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: bár más politikusok is kapják a figyelmet a „lakájmédiától”, szerinte az ő miniszterelnök-jelöltségét akarják leginkább elkerülni, ezért támadják egyre nagyobb intenzitással. „Golyóálló vagyok” – mondta, végigcsinálta a 2019-es önkormányzati választást is rengeteg lejáratással, és, ha úgy tetszik, büszke is arra, hogy ilyen nagy figyelmet szentelnek neki. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. augusztus 26., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György