„Zajlik

KecsUP: Kecskeméti képviselőkkel is közeli kapcsolatban állt a pedofília gyanújával felfüggesztett plébános

18/09/2024 18:37

| Szerző: Fülke/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A rendkívül súlyos, kiskorúak elleni szexuális visszaélések elkövetésével vádolt, felfüggesztett kecskeméti plébános a kalocsa-kecskeméti érsek helyére pályázhatott, tavaly részt vett Ferenc pápa Hősök terén bemutatott szentmiséjének szervezésében és több szálon kötődik fideszes önkormányzati képviselőkhöz. A Fülkében - a Független Helyi lapok Közössége Együttműködés heti lapszemléjében olvashatnak még többek között arról mi lesz a leégett Miskolctapolca Barlangfürdővel, a Tisza Párt bástyájáról és arról is, talán ideje lemondanunk arról, hogy fű borítsa a parkjainkat.

Nézzük mi érdekelte leginkább a független helyi lapok szerkesztőségeit és olvasóit az elmúlt héten:

KecsUP: Kecskeméti képviselőkkel is közeli kapcsolatban állt a pedofília gyanújával felfüggesztett plébános

A helyi Fideszhez is több szálon kötődik Róbert atya, a katolikus pap, a kecskeméti plébános, akit néhány hete felfüggesztettek, miután kiderült, hogy évekkel ezelőtt rendkívül súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen - számolt be a KecsUP Hírek. A papot 2017-ben a kecskeméti önkormányzat Ifjúság a Közösségért Díjban részesítette, amit Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármester egy Facebook-bejegyzésben annak idején így méltatott: „A Közgyűlés H. Róbertet példamutató közösségépítő munkájáért, a keresztény ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért az Ifjúság a Közösségért Díjban részesítette.”

Borsod24: A kormány is támogatni fogja a leégett Miskolctapolca Barlangfürdő újjáépítését

Magyarország egyik legjelentősebb attrakcióját néhány napja jelentős tűzkár érte, és ez hosszú időre kilátástalan helyzetet teremtett a helyi turisztikai ágazat szereplői számára – tudósított a Borsod24. A portál arról is beszámolt, hogy a kormány megígérte, mindent megtesz a mielőbbi újjáépítés érdekében, és pénzbeli támogatás is érkezni fog a borsodi megyeszékhelyre. A barlangfürdő igazgatója ugyanakkor a lap szerkesztőjének azt nyilatkozta: jelenleg még semmilyen forrás nem áll rendelkezésre. 

Leégett a Miskolctapolcai Barlangfürdő gyógyászati központ
 
 A Miskolctapolcai Barlangfürdő gyógyászati központjának leégett tetőszerkezete 2024. szeptember 6-án. A mintegy nyolcszáz négyzetméteres épület az előző napon este gyulladt ki, a tetőszerkezet teljes terjedelmében égett. l Fotó: MTI/Vajda János
 
 

Vitnyéden járt a Nyugat.hu

A Nyugat.hu stábja a múlt héten a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden járt, annak jártak utána, tényleg nyílik-e 500 fős menekülttábor a Csermajor területén. Akkor az újságírók a helyszínre be sem tudtak menni, mert készenlétis rendőrök őrizték, akik nem adtak semmilyen információt. A terv híre aztán bejárta a sajtót, több  politikus is megszólalt az ügyben, Gyopáros Alpár a térség országgyűlési képviselője, aki cáfolta az értesülést, hozzátette, maga Orbán Viktor is megerősítette, hogy nem lesz menekülttábor a faluban – tudósított a lap.

Csermajor, Vitnyéd
 
 
Új kerítés épült a major hátsó részén l Fotó: Mészáros D. Zsolt/Nyugat.hu
 

Veszprém Kukac: RÉMÁLOM – Kulturális csereprogram helyett rabszolgamunka

Felvette a hátizsákját, és elindult Amerika közepére egy egyetemistáknak szóló kulturális csereprogramként hirdetett nyári munkára, konyhai kisegítőnek. Amikor odaért, elvették a telefonját, nem hagyhatta el a tábort, napi 12-15 órát dolgoztatták, éjjel a hideg és az ágyi poloskák gyötörték. Munkatársunknak elmondta, a közvetítő kártérítést követel, mert időnek előtte (indokolatlanul?) elhagyta a rabszolgatábort.

Szegeder: Lejárt a fű ideje? 

A szegedi talajt különösen súlyosan érinti az aszály, a városon belüli különbségekre ez azonban nem ad magyarázatot – ezért kereste meg a Szegeder egy olvasói tipp alapján az önkormányzatot és képviselőit. A Tisza-parti részeken néhol rossz minőségű, kavicsos a talaj, de a város úgy látja, a forráshiány, az öntözőfejek rongálása és a mindennapi használat is rátesz erre egy lapáttal. Egy Kaliforniában élő magyar tájépítész szerint mindezt zárójelbe teszi a tény, hogy a londoni utcákat idéző pázsit egyszerűen már nem bírja az itteni klímát: le kell cserélni valami korszerűbb megoldásra.

Kiszáradt füves részek
 
Kiszáradt füves részek egy szegedi parkban 2024. augusztusában.
 
 
 

Szol24: „Erős bástyája Szolnok a Tisza Pártnak”

Miközben a rendőrség és a honvédség a toborzási kampányát népszerűsítette, Ambrus Attila pedig a kerámiáit mutatta be a szolnoki Gulyásfesztiválon, néhány méterrel arrébb a Tisza Párt elnöke beszélt az egészségügyről, az oktatásról. Magyar Péter Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyét az ott tapasztalt erős érdeklődés miatt a szervezet „erős bástyájának” nevezte, és ez a közönségnek nagyon tetszett – írta meg a Szol24.

 
Magyar Péter és Kovács Beáta a színpadon a szolnoki rendezvényen.
 
l  Fotó: Vajo Levente/Szol24
 
 

Debreciner: Ugyanakkor címmel múltidéző sorozat indult

Még fröccsöt is csinált magának az egész este nyugodtan iszogató betörő, de a kocsmából ellopott hegedűn már nem tudott túladni. Sokat késett a debreceni Nagytemplom toronyóráinak rendbetétele, megsürgették az ügyet a városházán. Egyre pontosabb a MÁV. Memorandumban kérték a hentesek a városvezetést a debreceni páros kolbász védelmére. Betöréssel dicsekedett a debreceni napszámos, hogy így kérjen haladékot a hitelezőitől – címek a Debreciner legújabb rovatából. A kezdeményezés lényege, hogy helyi kötődésű, korábbi lapokból jelenít meg írásokat minden egyes nap.

ENyugat: Üzentek a soproni Líceum falai

Százharminc évvel ezelőtt avatták fel a régi helyén három hónap alatt felépített új soproni Líceumot, most befejeződtek az utcai homlokzaton végzett munkálatok – írta meg az ENyugat. Tavaly az udvar felőli épületrész tetőszerkezete szépült meg, az idei nyáron pedig folytatódott az energetikai felújítás. A projekt közben kiderült, hogy a korábbi felújítás során használt műanyag festék alkalmazása rossz döntés volt, így újra kellett vakolni és színezni az utcai homlokzatot. Részben ennek is köszönhető, hogy falkutatás és a régi fotók alapján az eredeti színét kapta vissza a műemlék épület.

soproni Líceum
 
 Régi színét kapta vissza az iskola.
 l Fotó: Enyugat
 

***

A Fülke lapszemlét minden héten másik szerkesztőség állítja össze, a Klubrádió honlapján pedig utánközöljük, mivel fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb közönség ismerhesse meg a helyi történeteket.