„Zajlik
Reggeli gyors

Kémfilmbe illő sztori: a magyar cég és a tajvani is tagadja, hogy ott gyártották volna a gyilkos személyhívókat

19/09/2024 06:11

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Bársony-Arcidiacono Cristiana – a név feltehetően a BAC rövidítése – magát fizikusnak és környezetvédelmi tanácsadónak nevezte, s gyakornok volt a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségnél.

2024. szeptember 19. Reggeli gyors, részlet (2024.09.19.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:54
00:00

A Hezbollah tagjai kezében felrobbant személyhívók keddi története, amelynek során 12-en életüket vesztették, legalább 2800-an megsebesültek, most már úgy folytatódik, ahogy azt címekben is kiemelik a nemzetközi sajtóban és a Klubrádió is megírta tegnap: hogy magyar, budapesti céghez köthetők a Libanonba és Szíriába került készülékek.

Az AP tudósítása kiemeli, hogy egy kifejezetten csöndes környéken lévő ikerházban van bejegyezve a BAC Consulting más cégekkel együtt. A cégjegyzék szerint 118 féletevékenységet véget a BAC Consulting, mint például cukor- és étolajgyártás, de még ékszerkiskereskedelem is olvasható a felsorolásban. A libanoni kormány és a Hezbollah is Izrael által összehangolt támadást emleget. Szerdán walkie-talkie-kkal történt hasonló támadás, amelynek nyomán 14-en haltak meg és 450-en sebesültek meg. A személyhívókon látható Gold Apollo márkanév tajvani cég, amely hozzájárult neve feltüntetéséhez a készülékeken, azonban a kivitelezésért és a gyártásért egyértelműen a BAC Consulting a felelős – fogalmazott a tajvani cég közleményében. Mint ismeretes, a magyar kormány szóvivője szerint ezek a készülékek soha nem voltak Magyarországon, a megnevezett cég csupán kereskedelmi közvetítő partner, s nem a gyártó. Kovács Zoltán ezt az X közösségi hálón tette közzé, de azt nem, hogy akkor hol gyártották a kérdéses személyhívókat. Azt viszont jelezte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködnek a nemzetközi társcégekkel, illetve, hogy az incidens nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az ország számára. Az AP megpróbálta elérni a cégtulajdonost, de nem reagált a megkeresésre. Bársony-Arcidiacono Cristiana – a név feltehetően a BAC rövidítése – magát fizikusnak és környezetvédelmi tanácsadónak nevezte, s gyakornok volt a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségnél, dolgozott a CARE humanitárius segélyszolgálatnál, de még kockázati tőketársaságnál is. A cég honlapja szerdán elérhetetlenné vált.

A Jerusalem Post a Reuters tudósítása alapján megírta, hogy az Új Tajpejben található cég elnöke, Hszu Csing-Kuang tagadta, hogy a Gold Apollo gyártotta volna ezeket a gyilkos személyhívókat, ők csak a licenszet biztosították a márkanévhez. Abban is biztos volt, hogy a BAC Consulting a gyártó- és a forgalmazó cég. Egy magasrangú libanoni biztonsági forrás állítása szerint a személyhívókba a Moszad applikálta a robbanószerkezeteket. A Reuters nyomozása során arra jutott, hogy a sérült készülékek formája és a márkajelzése teljesen egyezik a Gold Apollo cég által gyártott termékekkel. A tajvani céglátogatás idején megjelent a rendőrség és tajvani gazdasági minisztérium is kiszállt a cégnél, majd a későbbiekben közölték, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy közvetlenül Tajvanból exportálták volna Libanonba ezeket a személyhívókat. A Gold Apollo úgy gondolja, ők csak elszenvedői ennek a kémtörténetnek, pert is kilátásba helyeztek a BAC ellen, és nyomatékosították, hogy ugyan nem egy nagy cég, de annál inkább felelősségteljes üzleti partnerek. A Reutersnak elmondták libanoni források, hogy a Hezbollah tagjai attól tartottak, hogy Izrael követi a mobilokon keresztül a kommunikációjukat, és emiatt váltottak személyhívóra.

 
Illusztráció: Freepik
 
 

Az EU egyelőre csak fontolgatja, hogy milyen, potenciális kifizetésre szánt forrásból vonja le azt a 200 millió EUR-t, amelyet, mint büntetési tételt nem hajlandó befizetni a magyar kormány a migrációs törvény harmonizálásának megtagadása miatt – olvashatjuk a Luxemburg Time-ban. Mint ismeretes, kedden lejárt az Európai Bíróság által kiszabott büntetés befizetésének a határideje. Az Európai Bizottság egyik szóvivője, Ujvári Balázs türelmet kért, némi időre van még szükségük, hogy eldöntsék, melyik támogatási alapból vonják ki a pénzt a büntetőtétel kiegyenlítésére. Továbbá emlékeztetett arra is, hogy mindaddig, amíg nem hajlandó a napi büntetési tételeket fizetni, további napi 1 millió EUR-val terhelik a számlát. Az ET soros elnökségét épp most betöltő kormány, illetve maga Orbán Viktor is azzal fenyegette meg Brüsszelt, amennyiben Magyarországra küldik a menekülteket, akkor a kormány buszra ülteti és Brüsszelbe utaztatja őket. Számos szélsőjobboldali párt hasonló elvek alapján tiltakozik az uniós migrációs szabályozás ellen, szerdán Hollandia jelezte, felmentést kér a szabályozás alól. Az EU közölte, erre vonatkozóan nincs kialakult gyakorlat.

Szintén sok megjelenése volt David Pressmannek a nemzetközi sajtóban, miután kemény beszédet mondott a CEU-n tartott Budapest Fórumon. Ahol kifogásolta, hogy Orbán Trumpot isteníti, és kérdőre vonta őt orosz kapcsolatai miatt – tudósított az eseményről többek között a Politico. Az amerikai nagykövet nyomatékosította, hogy sehol nem szolgálja a világon a demokráciát, ha a két nemzet biztonságát szolgáló szövetségi viszonyt két erős személyiség politikai szövetségévé degradálják.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.09.19., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit