„Támogassa
Reggeli gyors

Kéri: Augusztus 20-án a félművelt kivagyiság ünnepét láthattuk

23/08/2021 21:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"A kormány el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy a hatalom a néptől származik, ezért igyekszik misztikussá tenni az államot" – véli Kéri László politológus.

2021. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet 21.08.23. Kéri László
11:09
00:00

"Kifejezi az auguszus 20-án látott zagyvaság azt a fajta új kultúrát, amelyet az új elit hosszú ideje szeretne az egész országra kiterjeszteni" – véli Kéri László. A politológus szerint nem újkeletű ez az igény, ahogy az sem, hogy az ünnepet mindig a Fidesz által aktuálisan propagált ideológiához igazítva tematizálják.

Augusztus 20. - Felvonulás az Andrássy úton
 
 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Idén a Fidesz az államot, mint misztikus képződményt próbálta bemutatni. Kéri szerint egyfajta spirituális töltetet az államnak, mintegy felettünk álló testetlen hatalomnak. Hozzátette, ez inkább Mezopotámiára és Egyiptomra volt jellemző, pedig ez egykor az alkotmányosság és a köztársaság ünnepe volt, magyarán mindenkié. Egyiptommal és Mezopotámiával ellentétben azonban az újgazdag, félművelt kivagyiság ünnepének lehettünk tanúi augusztus 20-án. Mindezt a kereszténységet is felülíró államimádat jegyében.

Formailag ízléstelen, nem kiforrott, a korábban említett félműveltek kivagyisága tükröződik benne.

"A kormány el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy a hatalom a néptől származik" – mondta Kéri, hozzátéve, hogy szerinte ezt a célt szolgálja az állam misztikussá tétele.

 
Kéri László
 Fotó: Youtube
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kéri Lászlóval
2021.08.23., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor