„Klubrádió
Belső közlés

Király Kinga Júlia: Apa Szarajevóba ment

7/11/2021 14:03

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Király Kinga Júlia Apa Szarajevóba ment című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2021. november 07. Belső közlés (2021.11.07. Király Kinga Júlia)
03:26
00:00
Az erdélyi gyökerű, de már jó ideje Budapesten élő Király Kinga Júlia a kortárs magyar irodalom egyik fontos szerzője. Az egyetemi tanulmányai után színházi területen is sokat dolgozott drámaíróként és dramaturgként, műfordítóként pedig azóta is tevékenykedik, lefordította például Giambattista Basile híres nápolyi mesegyűjteményét. A Klubrádió Belső közlés című zenés irodalmi műsora még indulása első hónapjaiban, az elsők között látta őt vendégül hét évvel ezelőtt, amikor készülő művéből is felolvasott.

Apa Szarajevóba ment
 
Apa Szarajevóba ment
 

Ezt a részletet hallgathatja meg itt, a honlapunkon is mától az azóta megjelent, Apa Szarajevóba ment című könyvből. A női elbeszélő a regény részletében izgalmas, sodró, gördülékeny nyelvezettel – valamint az író ennek megfelelő előadásmódjában –, tapintható kitárulkozással, mégis végtelenül ironikusan tereli egységbe a test, az elme és az irodalmi szöveg felületeit, amikor beavat apahiányos kamaszodásának, majd egyetemi hallgatóvá és fiatal értelmiségivé cseperedésének néhány elemébe.