„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi: A KDNP legalább imádkozzon, hogy a tömegrendezvények ne okozzanak nagy kárt

30/08/2021 19:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Tömegrendezvények jönnek: eucharisztikus kongresszus, vadászati világkiállítás, teltházas focimeccsek. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa azt mondta: „Ha viccesen akarom megközelíteni a témát, azt mondhatnám, hogy a KDNP ezért tagja a koalíciónak: imádkozik, hogy a kormány ne tegyen nagy kárt az emberekben”.

2021. augusztus 30. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (21.08.30.)
08:50
00:00

Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát az Esti gyorsban kérdeztük, először arról, hogy látja, emelkedik-e a covidos tünetekkel jelentkezők száma. Azt mondta, igen, és ezt nehezíti, hogy terjed más, nem koronavírusos légúti betegség is, hétfőn is talált tüdőgyulladásos és hörghurutos beteget. A covidra visszatérve hozzátette: egyetlen helyen végeznek Budapesten mintavételt, és ha számítunk a negyedik hullámra, ez megint kevés.

Felvetettük, mit gondol arról, hogy egy csomó tömegrendezvény várható a következő hetekben: eucharisztikus kongresszus, vadászati világkiállítás, teltházas focimeccsek, koncertek. „Ha viccesen akarom megközelíteni a témát, azt mondhatnám, hogy a KDNP ezért tagja a koalíciónak: imádkozzon, hogy a kormány ne tegyen nagy kárt az emberekben” – fogalmazott. De komolyra fordítva a szót, ez olyan rizikót jelent, amit fel se tudnak mérni. A környező országok és a mi számaink is azt mutatják, hogy elindult a negyedik hullám, és jó lenne, ha nem lenne megint több ezer ember kórházban, több száz ember lélegeztetőgépen. Németország, Ausztria tudta kezelni a harmadik hullámot is, mert betartották a járványügyi intézkedéseket. Ha a miniszterelnöknek és a helyettesének a hobbija fontosabb, mint jó néhány ember egészsége, ne adj' isten élete, azt ő minősíteni se szeretné, erre a „politikai terrorizmus” kifejezést is használta. Nem érti, miért nincs olyan szakértő kormányzati szinten, aki mondaná, hogy „álljatok meg, mert ez veszélyes”.

Arról is beszélt, hogy a körzetében a kétezerből csupán 68 ember nem oltatta be magát. Ha országosan ennek a közelében lennénk, senkinek se fájna a feje. De nem ilyen jó a helyzet, 60 százalékos átoltottságnál tartunk, „a bajnoki pozícióból a 17. helyre estünk vissza, ha már sporthasonlatoknál tartunk” – tette hozzá a háziorvos. Egy budapesti statisztikára hivatkozva azt mondta: a gyerekek 9 százaléka hozott szülői beleegyezést, hogy beoltsák őket, és ez „tragikusan kevés”. Komáromi Zoltán azt is hangsúlyozta: nem Nagy Ferót meg Borbás Marcsit kellett volna kitenni a plakátokra, hanem az erre szánt pénzt, 3-4 milliárdot arra költeni, hogy a szülőket meggyőzzék az oltásról. Ehelyett semmi nem történt, most két napos oltási kampányt rendeltek el, pedig ott lett volna az egész augusztus. Nem hiszi, hogy a házi gyermekorvosok ne szálltak volna be, akár úgy, hogy az említett összegből kompenzálják is őket. Nagyon nem szeretné, hogy nőjön a 30 ezres halálozási szám, de alig talál szavakat arra, milyen felelőtlenek a kormány döntései.

Komáromi Zoltán szerint mindenkinek egyénileg kell megvédenie magát, úgy, hogy nem megy tömegrendezvényekre, a tömegközlekedésen már hordja a maszkot, odafigyel a kézfertőtlenítésre, próbál távolságot tartani, és aki még nem oltotta be magát, minél hamarabb kerítsen rá sort, mert úgy úszhatjuk meg a negyedik hullámot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2021. augusztus 30., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János