„Zajlik
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kovács Gergő az Arab Emirátusokkal karöltve vinné előbbre a XII. kerületet

16/10/2024 11:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bár a kerületben 36 rezidencia, konzulátus és nagykövetség van, a korábbi vezetés egyiket sem keresete meg együttműködés reményében. Erre Kovács Gergely is akkor jött rá, amikor elkezdte végiglátogatni ezeket. A XII. kerület kutyapártos polgármestere terveiről, mint a felelős állatartás, valamint a nyilvános illemhelyek problémájának rendezése.

2024. október 16. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. október 16., szerda 09:00): Kovács Gergely
50:14
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Lehet-e a XII. kerületből, mint bázisból, az egész országot a Magyar Kétfarkú Kutya Párt birodalmává tenni? Erre a kérdésre igyekezett választ adni Kovács Gergő XII. kerületi polgármester, a Reggeli gyors szerdai vendége, akit a Tündérhegyi Pszichiátria bontásának leállítása miatt hívtunk meg.

„Bár viccből mondtam, hogy a parkolóőrökből képzünk szabadcsapatokat, és velük elfoglaljuk a [XI. kerületi] Frankhegyet, egy héttel később megkeresett egy frankhegyi egyesület, akik azt mondták, hogy nagyon szívesen csatlakoznának a XII. kerülethez, mert eléggé elhanyagolja a fejlesztéseket ott a polgármester. Ezt kiposztoltuk, és másnap írtak Nagyszénászugból, hogy ők pedig Budakesziből szeretnének kiválni, mert őket is elhanyagolja az ottani városvezetés. Terjeszkedünk, és a cél Felcsút, azt is bekebelezzük” – vázolta kevésbé komolyan vehető terveit Kovács.

Munkáját alpolgármesterekként a szintén kutyapártos Kocsik Tekla, és a momentumos Vadász Gábor segítik. Elmondta, hogy bár kerületében a legnagyobb a diplomások aránya, az a polgári politika, amit a Fidesz, valamint annak képviseletében az előző polgármester, Pokorni Zoltán képviselt, szerinte évek óta egyre jobban eltávolodott egymástól.

 
Kovács Gergely
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Az újonnan felállt önkormányzat terveiről, eddigi tevékenységeiről is beszámolt. A kommunális adóval kapcsolatban elmondta, sávos eloszlású, 40, 80 és 120 négyzetméteres osztással, valamint további sávok bevezetésével tervezik bővíteni. Különös gondot fordítanak a felelős állatartásra, valamint a nyilvános illemhelyek problémájának rendezésére. „WC-nagyhatalom vagyunk, nálunk azt hiszem 18 közterületi WC van” – jegyezte meg. 

Ki akarják építeni azokat a programokat is, amelyeken keresztül a kerület tehetősebbjei meg tudják segíteni a kevésbé szerencsés helyzetben lévőket, akár pénzzel, akár használt, de még működő műszaki cikkekkel. Ennek működőképes kereteit tervezik meg, amiben Le Marietta, a Kutyapárt volt EP-listavezetője, a főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős ex-főtanácsadója lesz segítségükre.

Hangsúlyozta, a Turul-emlékmű sem maradhat a helyén. A helyiek véleményét kikérik az ügyben, és bízik abban, hogy nem akarják ebben a formában megőrizni, és 2025-ben mindenképp szeretnének kezdeni azzal valamit.

Elmondta, a XII. kerületben 36 rezidencia, konzulátus és nagykövetség van, amelyeket most azért járnak végig, hogy hátha adnak pénzt arra, hogy kulturális programokat finanszírozzanak. Azzal szembesült, hogy megkeresésüket meglepve fogadták. Kiemelte az Arab Emirátusokat, ahol azt mondták nekik, hogy eddig sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem Pokorni Zoltán nem kereste a kapcsolatot velük, pedig arra nyitottak lennének, hogy pénzt adjanak akár környékbeli kerületi fejlesztésekre is. Azt is hozzátette, hogy legközelebb, épp a Klubrádiónak adott interjút követően Lettország magyarországi képviseletével találkoznak.

Azokra a területekre is kitért, amelyekre nincs ráhatásuk, így a volt csillebérci úttörőtáborra, ami a NER fennhatósága alá tartozik és a Testnevelési Egyetem új, Csörsz utcai épületére, ami pedig kiemelt központi beruházásként valósult meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2024.10.16., szerda 9:00
Riporter: Para-Kovács Imre