„Ki
Megbeszéljük...

Kovács Gergely Pokorniról: Nem értem, mi köze a gavallér kifejezésnek ahhoz, hogy valaki nem ír ki még egy közbeszerzést

10/07/2024 23:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék leköszönő fideszes polgármestere azt mondta, nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést lehetne megkötni a XII. kerületben, "de gavallérok vagyunk, nem tesszük". Kovács Gergely, a megválasztott polgármester erre úgy reagált: "nem értem teljesen az összefüggést a ’gavallér’ kifejezés és aközött, hogy valaki nem ír ki egy közbeszerzést".

2024. július 10. Megbeszéljük - részlet 24.07.10. Kovács Gergely
13:44
00:00

Pokorni Zoltán, a XII.  kerület leköszönő vezetője az ATV-nek adott minapi interjújában magát és a helyi Fideszt gavallérnak nevezte, mert bár lehetne, nem kötnek meg 15 milliárd forintnyi közbeszerzést. Csak azokat kötik meg, amelyek lejárnak szeptember 30-án, tette hozzá.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, a kerület megválasztott polgármestere erről a Megbeszéljük adásában úgy fogalmazott: „nem értem teljesen az összefüggést a ’gavallér’ kifejezés és aközött, hogy valaki nem ír ki egy közbeszerzést”. De, mint mondta, ennek örülnek, mert az volt a kérés, hogy a következő hónapokban ne kössön meg több éves szerződéseket az önkormányzat. Elmondta, sok ilyen közbeszerzés van, mint a parkolás, a közétkeztetés, az útfelújítás, a parkfenntartás. Ezeknél az a szerencsés, hogy sok esetben nincs lehívási kötelezettségük, akkor sem, ha van még érvényben lévő (például útépítési) megállapodás, hanem ahelyett kiírhatnak újat – tette hozzá.

Az önmagában nem borzasztó dolog, hogy valamit öt évre kötnek le, de a XII. kerületben az a probléma, hogy „általában nem szokott lenni verseny”, a legtöbb esetben egy nyertes van. Ők ezen változtatni akarnak, de a legnagyobb munka abban lesz, hogy a cégek lássák: jöhetnek és várják őket. Ugyanis, mint mondta, a magyarországi cégek nagy része elszokott attól, hogy közbeszerzéseken induljon. Sokan úgy gondolják, hogy azok finoman szólva „nem nekik szólnak”, úgyse nyerhetnek, fölösleges munkát beletenni, vagy kapnak egy hívást, hogy itt van x összeg, de ezen ne induljatok.

Azokon a piacokon, ahol kevés cég van, felmerül a gyanú, hogy megbeszélik egymás között, ki milyen ajánlatot adjon be, tehát mindegy, milyen szépen írják ki a közbeszerzést, de szerencsére sok területen nem így van. A leendő polgármester elmondta, megkeresték már olyan cégtől, amelyiknek most is van nyertes közbeszerzése az önkormányzattal, hogy beszéljenek a jövőről; erre kérte, hogy írásban küldjék át, miről lenne szó, és itt el is akadt a dolog.

Visszatérve a Pokorni-féle interjúra, Kovács Gergely megjegyezte, hogy a fideszes politikus a választási vereségben mintha elfelejtette volna a kerületi vezetés felelősségét, és az országos politikára tolta az egészet. Közölte, ebben kételkedik, szerinte tényleg zavarta az embereket az is, amit csináltak, és az is, amit nem. Kitért arra is: a Fidesz azt kommunikálja a helyi sajtóban és a hivatalon belül, hogy ők mindenkit ki akarnak rúgni az önkormányzattól, de ez nem igaz. Négy emberről van szó, a jegyzőt, a parkolási céget és a városüzemeltetési céget említette. „Kicsit mintha az lenne a céljuk, hogy romokat hagyjanak maguk után” – jegyezte meg. Szerinte ezzel az alkalmazottakkal szúrnak ki, a hivatalban most több mint 200 ember aggódik, hogy maradhat-e, miközben maradhat. Kicsit szomorú, hogy ez lett a vége – tette hozzá.

Az interjú idején Kovács Gergely épp a ferencvárosi polgármesteri hivatalban volt Baranyi Krisztinánál, mondta el arra a kérdésre, hogy felvette-e a kapcsolatot olyan kerületvezetőkkel, akik hozzá hasonlóan a fideszes vezetést váltották le. Hozzátette, körbejárják azokat a polgármestereket, ahol váltás volt pár évvel ezelőtt, és meghallgatják a tapasztalataikat.

A főpolgármester-választás körüli elhúzódó jogi procedúráról ironizálva azt mondta, „várjuk a végét, amikor 2732-ben Vitézy Dávid a Galaktikus Tanácshoz fordul, hogy még egyszer vizsgálják meg a Kúria döntését.” Majd hozzátette, a Fővárosi Közgyűlésben a Fideszt leszámítva a többiekkel ügyek mentén tudnak együtt dolgozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. július 10., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György