„Klubrádió
Esti gyors

Kuncze: Hülyeségeket beszél Kövér, de nem ez a fő baj vele

29/11/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió

Azt nem tudja elhinni Kuncze Gábor, hogy minden államigazgatási szerv befekszik a fideszes rezsim antidemokratikus utasításainak, mint ahogy azt sem, hogy a hatalom úgy általában felhasználhatja a titkosszolgálatokat a választási eredmények törvénytelen befolyásolására. Az azonban szerinte biztos, hogy vannak és lesznek az állományban olyan személyek, akiket viszont alkalmazni tud a saját céljaira. A volt SZDSZ-es belügyminiszter Kövér László házelnök nemrég kiszivárgott beszédét kommentálta. Kövér a titkosszolgálati vezetők előtti szónoklatában az ellenzék kapcsán nemzetbiztonsági kockázatot emlegetett.

2021. november 29. Esti gyors-részlet / Interjú, Kuncze Gábor - 2021.11.29.
07:49
00:00

Ha a képzésüknek és esküjüknek megfelelően látják el feladataikat a magyar titkosszolgálatok munkatársai, akkor nem hat rájuk egy olyan beszéd, amilyet Kövér László, a parlament elnöke adott elő számukra a nemrég híressé vált tavalyi állománygyűlésükön. De ezt csak általánosságban lehet kijelenteni, mert biztosan lesznek olyan személyek, akik az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatként beállító szövegek hatására önszorgalomból a feladatkörükben meghatározottakkal ellentétesen cselekszenek, illetve fel lehet őket használni a demokratikus berendezkedéssel homlokegyenest ellentétes cselekményekre – mondta Kuncze Gábor volt szabad demokrata belügyminiszter, a Horn-kormány tagja, az SZDSZ egykori elnöke.

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor Fotó: Klubrádió
 

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Direkt36 nyilvánosságra hozta Kövér László házelnök tavaly február végi szónoklatát, amelyet a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt tartott a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából. A belső elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal székházában zárt ajtók mögött a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa egyebek mellett azt mondta:

„A magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz és ilyenért dolgozik, a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik. Tisztelt Kollégák! Én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot fenyegeti.”

Kuncze szerint Kövér László az efféle szövegeit évek óta mondja, de egy dolog, hogy valaki hülyeségeket beszél a HírTv-ben vagy az Origóban, és más dolog, ha a titkosszolgálatok állománya előtt állítja be nemzetbiztonsági kockázatnak az ellenzéket.

Mint fogalmazott, azt nem tudja tehát elhinni, hogy minden államigazgatási szerv befekszik az antidemokratikus utasításoknak, törekvéseknek, mint ahogy azt sem, hogy a rezsim úgy általában felhasználhatja a titkosszolgálatokat a választási eredmények törvénytelen befolyásolására, de az biztos, hogy lesznek olyanok, akiket meg igen. Ezt mutatja szerinte az, hogy újságírókat és a gödöllői polgármestert is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel, de idesorolható Bajnai Gordon esete is, akit valakik szintén megfigyeltek, és ennek eredményeképp november közepe táján egy, a volt kormányfőt és a fővárosi önkormányzat vezetését kompromittálni szándékozó hangfelvételt közöltek. Mindez pedig arra utal, hogy elmosódnak a titkosszolgálatok meg a titkosszolgálati módszerek alkalmazásának határai, és ki tudja, melyik akció mögött kik állnak – tette hozzá Kuncze, aki reméli, a következő választás után sikerül „ilyen értelemben is” megtisztítani az államigazgatást.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 2020. március 23. Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. MTI/Kovács Tamás
 
 

A volt belügyminiszter szerint ma Magyarországon nincs valódi civil kontroll a titkosszolgálatok felett, és a Pegasus-ügy bebizonyította, hogy nem is lehet, mert azok, akik úgy érzik, érintettek, megakadályoznak mindenfajta vizsgálatot. Nem működik a parlament végrehajtó hatalmat ellenőrző funkciója sem, amin azonban nem kell meglepődni, miután annak elnöke éppen az a valaki, aki megpróbálja ráuszítani az ellenzékre az erre hajlamos titkosszolgákat.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után az egységes ellenzék azonnal Kövér László lemondását követelte, mert „a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt a törvényes rend, a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdít, amikor a legsúlyosabb nemzetbiztonsági veszélyként azonosítja az ellenzéket, tőlük várva annak >>elhárítását<<”.

A kormány propagandasajtójában azonban más értelmezést adtak Kövér mondatainak. A Fidesz-média szerint a házelnök kiszivárgott beszéde valójában a politikai kettészakítottságról, a végletes polarizálódásról szól. Tehát Kövér szónoklata nem uszítóbeszéd, annak témája a politikai helyzet, az egységes állam- és nemzetértelmezés hiánya, a megosztottság, és ezt tartja nemzetbiztonsági problémának. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kifejezetten dicsérte Kövért. „A titkosszolgálatok Magyarország szuverenitását védik. (..) Kövér László kiváló beszédében, amelynek minden szavával egyetértek, is ezt fejtette ki hosszan”– interpretálta párttársa szavait a tárcavezető. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig azt közölte, nem volt hatása a működésükre Kövér beszédének.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Kuncze Gáborral
2021. november 29. 18.35
riporter: Dési János