„Zajlik
Reggeli gyors

Kunetz: 2006-ban lett volna egészségügyi reform, abba egy kormány belebukott

2/09/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A 2000-2005 közötti egészségügyi állapotok egészen más jövőképet vetítettek előre, ahhoz képest, amit ma tapasztalunk – véli Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő szerint nem az elmúlt 14 évben alakultak ki az egészségügy problémái, de nagyon sokat rontott rajtuk. Az egészségügy és az oktatás mindig az a kategória volt, amelyekkel a mindenkori kormányok nem szívesen foglalkoztak.

2024. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 24.09.02. Kunetz Zsombor
07:59
00:00

Jól példázza az egészségügy állapotát az is, hogy már az MTI sem tagadja, a gondokat. A távirati iroda pár napja arról írt, hogy műszaki hiba okozott áramkimaradást a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának sebészeti klinikáján szombat reggel. A biztonságos betegellátás érdekében az intenzív osztályról tizenöt, az általános sebészeti osztályról nyolc beteget szállítottak át a klinikai központ más betegellátó egységeihez, ahol ellátásuk zavartalanul folytatódott – közölte az egyetem sajtóközpontja.

„Ez a shit happens kategóriába tartozik, ilyen esetek előfordulhatnak sajnos mindenhol” – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Érdekesebbnek tartotta azt a kérdést, hogy ebben az esetben miért nem kapcsolt be a tartalék áramforrás, hiszen ilyen intézmények kötelező eleme az aggregátor, amely áramkimaradás esetén is képes ellátni árammal az épületet. Csak később tudta meg Kunetz is, hogy nem áramszünetről van szó, hanem egy kapcsolószekrény kigyulladásáról, így hiába kapcsolt volna be az aggregátor, nem állt volna vissza a szolgáltatás, hiszen „a rendszer mögött” lépett fel a probléma.

„Ha korrektek akarunk lenni, az egészségügy problémáin nagyon sokat rontott az elmúlt 14 év, de nem az elmúlt 14 évben alakultak ki. Az egészségügy és az oktatás mindig az a kategória volt, amelyekkel a mindenkori kormányok nem szívesen foglalkoztak. Nagyon kevés ember van a piacon, aki ezt el tudná vinni” – tette hozzá.

„Lett volna egy komoly egészségügyi reform 2006-ban, azonban ezt a Fidesz hisztériája ezt sikeresen kinyírta, és ennek isszuk mai napig is a levét. Amikor egyszer hozzányúltak volna, abba belebukott egy kormány” – összegezte.

Megismételte állítását, hogy – bár korábban ezt hallva sokan csóválták a fejüket – a várólistákat, az ellátsá hozzáférhetőségét látva egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a rendszer összeomlóban van. Szerinte a 2000-2005 közötti egészségügyi állapotok egészen más jövőképet vetítettek előre, ahhoz képest, amit ma tapasztalunk. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2024.09.02., hétfő 7:51
Riporter: Szénási Sándor