„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: A napokig tartó egyezkedés teljesen normális, csak bután oldották meg

8/10/2021 13:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője azt mondta: rég hozzá van szokva, hogy a magyar politika magán viseli Örkény István keze nyomát, szóval nem lepődött meg az előválasztási eseményeken. A groteszk, abszurd jelzőket használta, mert élő közvetítést kaptunk a Karácsony-Márki-Zay tárgyalási folyamat minden egyes fejezetéről. Hozzátette: „Nem nagyon tudom udvariasabban fogalmazni, ez a politikai professzionalizmus hiánya”. Azzal együtt, hogy szerinte normális a 4-5 nap tárgyalás.

2021. október 08. Reggeli gyors - részlet 21.10.08. Lakner Zoltán
12:42
00:00

Lakner Zoltán politológussal, a Jelen főszerkesztőjével még péntek reggel, azelőtt beszélgettünk az előválasztásról, hogy Karácsony Gergely bejelentette volna visszalépését Márki-Zay Péter javára. Igaz, a csütörtök esti hírek is arról szóltak, hogy a főpolgármester kiszáll az előválasztási versenyből.

Lakner Zoltán azt mondta: rég hozzá van szokva, hogy a magyar politika magán viseli Örkény István keze nyomát, szóval nem lepődött meg az elmúlt hét eseményein. Úgy folytatta: az, hogy kétfordulós szisztémában jelöltek visszalépésről tárgyalnak és politikai alkukat kötnek, teljesen normális, ez a szisztéma erre van kitalálva. Azért említette Örkényt és használta a groteszk, abszurd jelzőket, mert élő közvetítést kaptunk a Karácsony-Márki-Zay tárgyalási folyamat minden egyes fejezetéről. Hozzátette: „Nem nagyon tudom udvariasabban fogalmazni, ez a politikai professzionalizmus hiánya”.

Arra a kérdésre, hogy hasonló forgatókönyvet képzelt-e az elmúlt hétre, Lakner Zoltán úgy válaszolt: „ez az én fantáziámat is meghaladja”. Több politikai racionalitást feltételezett a szereplőktől. Sok szempontot érthetőnek tart ebben a folyamatban, de ha félkész megállapodásokat a közönség elé tárnak, amelyeknek nincs politikai legitimitásuk, akkor ezek nem fognak átmenni, ott maradnak a levegőben. Így olyan zavaros helyzet alakul ki, amelyben bizonyos választók azon gondolkodnak, hogy nem mennek el szavazni; de ő azt javasolja, hogy ne engedjenek ennek a rosszkedvnek.

Kicsit olyan emlékek jönnek vissza, mint amikor az MSZP miniszterelnök-jelölti castingot tartott 2009-ben és ömlöttek az információk – jegyezte meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár kicsit maga ellen beszél, mert az elemzők és a szerkesztők szeretnek jól értesültek lenni, de a pártoknak az az érdekük, hogy a „félig átsült” információkat ne adják ki, ezeket a szavazók nem tudják elfogyasztani. Nincs értelme a tárgyalási fázisban lévő ügyeket ilyen módon nyilvánosság elé tárni – összegezte. Abban nincs semmi különös, hogy ezeket a feszült tárgyalásokat 4-5 nap alatt folytatják le, de ha minden órában kapunk egy, az előzőnek információt, az a jelölteknek és a szimpatizánsoknak se használ.

Lakner Zoltán hangsúlyozta: nagyon sok haszna van az előválasztásnak, sok problémás jelölttől megszabadult az ellenzék, felpiszkálta a választók érdeklődését fél évvel a választások előtt, terepgyakorlatokat folytatnak a jelöltek ezekkel az ellenzéken belüli minikampányokkal. És igen, elkezdik talán szoktatni a közvéleményt ahhoz, hogy milyen az, amikor nem egy ember akarata határoz meg mindent egy politikai oldalon, hanem egy pártszövetség a politikai oldal, és meg kell találni a közös megoldást a pártérdekek között; ilyen volt az előválasztás is.

Jelezte: Miközben Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter vitáiról szóltak a hírek, Dobrev Klára elkezdte a következő országjárását. Az ellenzéknek van még egy nagy feladata: az október 23-i szimbolikus alkalommal meg kell jelenniük közösen, addigra el kell fogadniuk a közös jelölteket. Azt kell közölniük, hogy eddig tartott a rivalizálás, amely elkerülhetetlen volt, mert valamiképpen ki kellett választaniuk a jelölteket, de innentől kezdve készek és képesek a közös fellépésre. Annak szerinte „pszichológiai áttörés”-jellegű helyzetnek kell lennie, amikor azzal szembesül az ország, hogy 12 év után Orbán Viktornak lesz kihívója. Ezt a pillanatot kell felépíteni, és nem belefulladni azokba a vitákba, amelyek részben elkerülhetetlenek, részben „elég bután voltak lejátszva”.

Ha Dobrev győz, akkor ellene kondicionálja a Fidesz a szavazókat, és biztos megpróbálják majd Márki-Zay Pétert is összegyurcsányozni. De nem ez a dolog lényege, és az ellenzéknek se ezzel kellene elsősorban foglalkoznia, hanem azzal, hogy mit tud magáról mutatni saját jogán – hívta fel a figyelmet Lakner Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2021.10.08., péntek 8:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert