„Klubrádió
Esti gyors

Lakner az újabb konzultációról: A kormány visszatért a sorosozáshoz

29/05/2020 21:58

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt tíz, kormányzásnak nevezett év valójában összekapcsolódó kampányok folyamata, és úgy tűnik, a sorosozást minden helyzetben válasznak tekinti a kormányoldal – mondta Lakner Zoltán politológus, akit az új nemzeti konzultációról kérdeztünk.

2020. május 29. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (20.05.29.)
05:03
00:00
Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, péntek reggeli Kossuth rádiós nyilatkozatában jelentette be, hogy indul az új nemzeti konzultáció, a téma a koronavírus, a gazdasági válságkezelés és a „Soros György-féle terv”, de ezúttal nem a migráció, hanem az örökjáradék-kötvények miatt. 

Lakner Zoltán politológust, a Jelen folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük, aki szerint a kormány visszatér ahhoz a témához, amelyet a koronavírus előtt akart elővenni. Ironizálva azt mondta, így néz ki az alkalmazkodóképes kormányzás. Hozzátette: ez is lenyomata annak, hogy amit kormányzásnak neveznek tíz éve, és amiről pénteken igencsak önmagasztaló interjút adott a miniszterelnök, az egymásba kapcsolódó kampányok folyamata.

Lehet-e kontraproduktív gazdasági válság idején is Soros Györgyről vagy migrációról beszélni? Lakner Zoltán szerint erre nehéz válaszolni, de úgy tűnik, mindenre ugyanaz a válasz. Ha a gazdasági növekedés javítja a kormány megítélését, akkor az ezzel kapcsolatos érzelmi-politikai kiegészítés miatt, ha válság van, akkor pedig az elterelés miatt lehet a válasz a sorosozás.

Az ellenzék úgy reagált, hogy ezt a pénzt konzultáció helyett oda kellene adni az embereknek. A politológus azt gondolja, az ellenzéknek elsősorban a gazdasági problémákról, a munkanélküliségről, arról kell beszélnie, mennyire minimális segítséget kaptak a nehéz helyzetbe került emberek. Ha ezt a kritikát megfelelően meg tudják fogalmazni és el tudják vinni a politikai diskurzus irányát attól, amit a kormány szeretne, akkor ez nagyon is jól működhet – tette hozzá.

Lakner Zoltánt kérdeztük a csütörtök esti szélsőjobboldali, cigányozós tüntetésről is. Azt mondta: a nemzeti konzultáció idénre szánt változatában ez lett volna az egyik fő téma, arról már született idén politikai döntés, hogy ezeknek az indulatoknak teret adnak. Hozzátette, Magyarországon van közönsége a rasszista politizálásnak, ezzel összekapcsolódik az, hogy itt mások közrendjét veszélyeztető emberek elleni fellépés történik, és mintha hallgatólagos szimpátiát éreztetne a tüntetőkkel a kormányoldal passzív hozzáállása.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors
2020. május 29., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János