„Támogassa
Esti gyors

Lakner: Lázár kudarcsorozatban van, érzékelheti a gyengeségét

8/01/2024 23:28

| Szerző: Klubrádió

Lázár János bejelentette, hogy nem indul egyéniben a következő választáson; Lakner Zoltán szerint a miniszter szembesülhetett azzal, hogy olyan nehéz feladatot kapott Orbán Viktortól, aminek az elvégzése nem kommunikációs akciókon múlik, hanem azon, hogy az emberek fel tudnak-e szállni a vonatra. Amikor egy politikus a saját helyzetéről ad ki nyilatkozatot, az általában valamiféle gyengeség érzékelése – mondta a politológus.

2024. január 08. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (24.01.08.)
05:51
00:00

Lázár János bejelentette, hogy nem indul egyéni képviselőjelöltként 2026-ban. Van-e ennek jelentősége egy ilyen autokratikus hatalomban? – kérdeztük Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét az Esti gyorsban.

Szerinte valamilyen mértékben van, mert egy ilyen hatalmat is emberek üzemeltetnek, és fontos, hogy ők miként látják a saját szerepüket – bár nagyon kevés információból kellene valamiféle konklúzióra jutni (itt műsorvezetőnkhöz hasonlóan a kremlinológiát említette).

Általában, amikor egy politikus – ez sok évtizedes tapasztalat a szakértő szerint – elkezdi saját magát elemezni és a saját helyzetéről ad ki nyilatkozatot, pláne ilyen ki nem kényszerített módon – mert nincs olyan választási helyzet, amelyben erre szükség lenne –, az valamiféle gyengeség érzékelése. Felidézte, hogy amikor Medgyessy Péter 2004. augusztus elején kijelentette, hogy ő erős és végig fogja csinálni a ciklust, akkor húsz nappal később már nem volt miniszterelnök.

Lakner Zoltán azt nem állítja, hogy Lázár Jánosnak ez a politikai karrierje végét jelenti, de azt igen, hogy egy rendkívül magabiztos, a nyilvánosságot nagyon szerető politikus olyan feladatokkal találta magát szemben a közlekedésben, amelyek „még az e területhez értő” korábbi minisztereknek is nagyon súlyos gondokat okoztak. Lázár ráadásul inkább a szálakat összekuszálni, kaotikus helyzeteket előidézni látszik. Építési miniszterként pedig leginkább abból állnak a feladatai, hogy milyen beruházásokat húzzon ki a megvalósítandók köréből. Tehát kudarcsorozatban van és a politológus szerint arra reflektálhatott, hogy ennek ellenére részese marad a közéletnek, senki ne gondolja, hogy megfutamodik. Esetleg azzal is szembesülhetett, hogy ez a miniszterség más, mint a korábbiak. Egy nagy munkabírású, „irányításmániás” politikusról van szó, de itt akár csak a MÁV problémái sem teszik lehetővé, hogy legyalogolja a Csongrád megyei 4-es választókörzetet, mint ahogy korábban megtette.

Arra a felvetésre, hogy esetleg eleve azért kaphatta-e Lázár János ezeket a területeket, mert ebbe csak belebukni lehet, Lakner Zoltán úgy reagált: ebben lehet valami. Az is lehet, hogy elteszi magát későbbre, jobb időkre, de a politológus inkább az előbbi magyarázatra hajlik, mert Orbán Viktor osztja a lapokat és ő olyan feladatot bízott a kifejezetten ambiciózus Lázárra, amit nagyon nehéz elvégezni.

Szerinte Lázár azzal szembesült, hogy ez nem kommunikációs akciókon múlik, olyanokon, mint hogy ő esőben tart sajtótájékoztatót, jól odamondogat állami cégek vezetőinek, amerre jár, levált egy vezérigazgató-helyettest, vagy perrel fenyegeti a GYSEV-et; „a GYSEV egy 150 éves cég, amely túlélte Trianont és Rákosi Mátyást, de lehet, hogy nem fogja túlélni Lázár Jánost”. Hanem itt az a lényeg, hogy embereknek fel kell tudniuk szállni a vonatra, vagy ha az nincsen, akkor a pótlóbuszra, és ha ezek nem jönnek, akkor a politikai kommunikációs akciók teljesen hatástalanok maradnak.

Egy politikus valóságérzékelése eltér a miénktől (politikai elemzőkétől, újságírókétól és a nem elemző, nem újságíró állampolgárokétól is), de mégis feltételezhetően olyan visszajelzéseket kap, hogy a tevékenysége kudarcokkal teli. „Vigasztalhatatlan vagyok” – zárta a beszélgetést műsorvezetőnk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2024.01.08., hétfő 18:25
Riporter: Dési János