„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Leel-Őssy Gábor ragaszkodik hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc legyen jelen az általa megrendelt etikai bizottsági "hóhéroláson"

1/07/2024 18:09

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Etikai bizottság elé állítja a DK a gyulai alapító tagját, amiért az kritikát fogalmazott meg Gyurcsány Ferenccel szemben. Leel-Őssy Gábor időpontegyeztetési problémák miatt nem tud részt venni az Etikai Bizottsági "hóhérolás" július 3-i időpontján, ezért félő, hogy nélküle bonyolítják le az eljárást. A DK gyulai alapítója a Megbeszéljükben arról beszélt, hogy amennyiben mégis részt tud venni az ülésen, ragaszkodik hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc is ott legyen. 

2024. július 01. Megbeszéljük-részlet (2024.07.01.) Leel-Őssy Gábor
17:49
00:00

Leel-Őssy Gábor, a DK gyulai alapítója, aki a baloldalra nézve megsemmisítő EP-választás után Gyurcsány Ferenc lemondását sürgette, majd az őszödi beszédből idézett a DK elnökének, nyílt levelet írt Gyurcsánynak, miután a párt elnöksége, élén Gyurcsánnyal, a párt alapszabályának megsértésére hivatkozva javasolta az Etikai Bizottságának Leel-Őssy kizárását – emlékeztetett a 444.

A gyulai DK-alapító nem most először bírálta a pártot. Már tavaly augusztusi bejegyzésében azt sürgette, hogy a DK-nak vissza kéne térnie az öszödi beszéd igazságához. Szerinte a párt belekényelmesedett abba a pozícióba, hogy ők az ellenzék vezető ereje. Az ellenzéki oldalon keletkező vákuum pedig magával hozta azoknak a "parazitáknak" az érkezését, akik kizárólag a pénzért és a zsákmányért csatlakoztak a DK-hoz. Hozzátette, így nem lehet hiteles pártot építeni; a június 9-i választás megmutatta, hogy a DK eljátszotta a hitelességét.

"Azóta, hogy hogy ezt a problémát felvetettem, számtalan helyről érkezett az országból megkeresés. Egyébként az elnök úr (Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke – a szerk.) meglepődne, hogy kik kerestek meg az ő közvetlen környezetéből is, hogy tökéletesen igazam van, ők is így látják a helyzetet, változtatni kell és Ferinek mennie kell. Nincs más megoldás" – fogalmazott Leel-Őssy.

A DK-alapító felidézte Horváth Imre erdélyi költő híressé vált mondását: "Nem elég tisztességesnek lenni, de annak is kell látszani." Hozzátette, "ezzel szemben a mi pártunk mostanra elért oda – itt beleértve a legutóbbi választást –, hogy már nem elég örömlánynak látszani, de annak is kell lenni. Az nem megy, hogy az előválasztáson minket kicsináló személy ott van a mi plakátunkon. Ahonnan mi kiváltunk, Magyar Szocialista Párt most hirtelen a barátunk lett megint, 2026-ig kötünk szövetséget, de két héttel a választás után már rájövünk, hogy ők mégiscsak a mi ellenségeink. Hát mi van itt? Ha valamit kimondunk, akkor ahhoz igyekezzük magunkat tartani. Én azt gondolom, hogy ez megbukott."

Leel-Őssy Gábor ugyanakkor valószínűsíti, hogy az Etikai Bizottság ki fogja zárni őt, az elnökség pedig Gyurcsánnyal az élen marad a helyén. Ugyanakkor a tisztességes eljárásnak azt gondolja, hogy ha jelen lesz a bizottsági ülésen Gyurcsány Ferenc is, aki rámutat a gyulai alapító valótlan állításaira.

"Például ezért invitáltam Gyurcsány Ferencet a DK TV-be egy vitára – legalább nézné valaki a DK TV-t. Mondja már meg nekem valaki, hogy egyébként, amiket én elmondtam, vagy tettem, azzal mi a problémájuk? Vagy cáfoljanak meg, bizonyítsák be, hogy én tévedtem, és én leszek az első, aki elnézést kérek" – fogalmazott Leel-Őssy.

A DK gyulai alapítója felhívta arra a figyelmet, hogy az Etikai Bizottság ülése számára nem megfelelő időpontban lenne, ezért ő javasolt három másik időpontot, amire azonban nem kapott választ, így pedig fennáll a veszélye, hogy nélküle folytatják le az ülést. Ennek elkerülése érdekében fordult a nyilvánossághoz. Illetve amennyiben mégis nélküle ül össze az Etikai Bizottság, szeretne vágatlan hangfelvételt kapni az ott elhangzottakról.

Az Etikai Bizottságnak és Gyurcsánynak azt üzente, hogy "a szemembe kell nézni, és azt kell mondani, hogy »Gábor, volt 10-12 éved, most megfizetsz érte, egyébként úgy látszik, hogy neked nincs helyed ebben a pártba.« Nem rólam van szó, hanem azokról a nagyon sokakról, akik ezt ugyanúgy érzik és látják, mint én. Csak a Békés megye kis szervezet környékén nagyjából százas nagyságrendben tudnám felsorolni azokat az embereket, akiket én ismerek, és hasonlóan látják, és elhagyták már a DK-t, pontosan emiatt, mert látják, hogy rossz fele megyünk" – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Leel-Őssy Gáborral
2024. július 1., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György