„Zajlik
Esti gyors

Horn Gábor: Gyurcsánynál elmaradt az önreflexió

26/06/2024 19:00

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Ekkora választási bukás után Gyurcsány Ferencnek legalább fel kellett volna ajánlania a lemondását a DK éléről, de ehelyett inkább más felelősöket kezdett el keresni a pártelnök – mondta Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke az Esti gyors című műsorban.

2024. június 26. Esti gyors-részlet (2024.06.26.) Horn Gábor
07:27
00:00

Nem mond le a DK éléről Gyurcsány Ferenc, sőt, mint fogalmazott, ez a legerősebb csapat. Horn Gábor már a DK elnökének bejelentése előtt is azt valószínűsítette, hogy Gyurcsány maradni fog.

2022. április 4-e óta Gyurcsány Ferenc arra készül, hogy 2024. június 9-én átveszi az ellenzék legerősebb pártjának szerepét, ami gyűjtőpártként készen áll arra, hogy legyőzze Orbán Viktor – emlékeztetett a Republikon Alapítvány elnöke. Hozzátette, ez a projekt azonban 2022. április 5-én bukott meg.

Horn szerint a DK 2018-ban az országgyűlési választásokon 5 százalékot kapott, ami ugyanakkor a Gyurcsány-hívők táborából jött össze. Ők nem annyira a párt, mint inkább az elnök személye miatt szavaztak ide. Persze ez a jelenség az ellenoldalon is megfigyelhető, csak ott kétmilliós kiterjedésű az Orbán-hívő tagozat – mondta a Republikon Alapítvány elnöke.

Az, hogy Gyurcsány Ferenc egy választási kudarc után negyven percig a független médiát és tulajdonképpen az ellenzéki szavazókat hibáztatta, az önreflexió teljes hiányáról tanúskodik – mondta Horn Gábor. Szerinte egy ekkora választási bukás után Gyurcsánynak legalább fel kellett volna ajánlania a lemondását a pártja kongresszusának.

Az már viszont egy másik kérdés, hogy Gyurcsánytól függetlenül létrejön-e egy olyan blokk, ami valódi alternatívaként szolgálhat a 15-25 százaléknyi baloldali szavazónak – mondta a Republikon Alapítvány elnöke. Hozzátette, az is nagy kérdés, hogy a Magyar Péter-féle ajánlat tudja-e integrálni azokat a baloldali szavazókat, akik nem hisznek abban, hogy Gyurcsánnyal lehet nyerni, mert már annyiszor lehetett vele veszíteni.

Az is nagy kérdés, hogy a Magyar Péter féle ajánlat tudja-e integrálni azokat a baloldali szavazókat, akik nem hisznek Gyurcsánynak, nem hisznek abban, hogy Gyurcsányra lehet nyerni, mert már annyiszor lehetett veszíteni. Ez a történet – ahogy Magyar Péter története is – most kezdődik és nem most végződik – zárta az interjút Horn Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Horn Gáborral
2024. június 26., szerda 18:15
Riporter: Szénási Sándor